Integrering og integreringspolitikk

Saera Khan en HRS-er

Da er det ingen tvil lenger: Saera Khan (Ap) er en ekte HRS-er. Det tok bare litt tid før hun kom ut av skapet, selv om hun definitivt har gløttet på døren mang en gang. Det ser ut til at Aps høyreside lar Khan være en prøvekanin på den politiske stemningen: Khan kaller rett ut innvandrerbarn som ”visumslaver”. Hun vil gå i de danske fotsporene på henteekteskapene og sette hard lut inn mot vold mot innvandrerbarn.

Hege Storhaug, HRS

I Klassekampen i går sier journalist Åse Brandvold at undertegnede ”ikke legger skjul på” at jeg ønsker FrP ved roret om fire år for slik å kunne få en dansk innvandringspolitikk. Hvor hun har dette fra, aner jeg ikke. Jeg skrev endog en kommentar før valget der jeg sier at min ”ønskedrøm” er enten Ap eller FrP alene i regjering, for da er det flertall for ny politikk på Stortinget.

Det er nok ideologisk vanskelig for Brandvold å forstå at HRS faktisk er partipolitisk uavhengig. Hadde Sp eller andre vært størst av partiene, gått for HRS-politikk, ja, så hadde vi jublet. Sånn er det. Jeg skrev også en kommentar etter valget, der jeg mer enn antyder at Jens Stoltenberg må være klar over at hans ettermæle står på spill: Han vet at han bør legge om kursen på innvandringsskuta dramatisk.

Det vet også Saera Khan, og mange med henne i Ap. I Dagbladet.no i dag, kan det se ut til at Aps høyreside ”tester” den politiske stemningen (i media?), ved å la Khan gå ut og promotere HRS-politikk, en politikk som generelt verken Dagbladet, Klassekampen, Aftenposten eller andre toneangivende medier ønsker. Khan sier:

”Vi er i ferd med å overlate debatten til ekstreme religiøse i innvandrer- miljøene på den ene siden og Frp på den andre. Jeg er skikkelig bekymret. Nå står vi ved et dramatisk veiskille, og integrering er den viktigste debatten de neste åra.”

Ja, Khan det er den viktigste debatten, og det stemmer at media har gitt klippekort til ytterpunkter i blant muslimer i debatten, men slutt å definer FrP som noe ytterpunkt i ekstremistisk forstand. FrP står nemlig for omtrent den samme linja som søsterpartiet til Ap i Danmark (Socialdemokratiet).

At Jens Stoltenberg sier han skal løfte innvandrerne inn i samfunnet vårt, slik Einar Gerhardsen løftet arbeiderne og Gro Harlem Bruntland kvinnene, er gammelt nytt. Virkeligheten av en slik visjon vil fordre så dramatiske tiltak at Soria Moria II-forhandlingene kan bli siste seilas for SV i regjeringen. Her antyder kanskje Khan hva som foregår på bakrommet til Ap (og regjeringen?) i disse dager:

• Kontantstøtten må avvikles umiddelbart.• Gratis kjernetid i barnehage også for treåringer. Obligatoriske foreldremøter i skolen, og leksehjelp på dagtid.• Full gjennomgang av familiegjenforenings- politikken for å bekjempe tvangsekteskap. – Innvandrerungdom blir brukt som visumslaver av foreldrene sine. Det er gjort mye bra, men det trengs en skikkelig gjennomgang av politikken, og vi må vurdere om det skal innføres alderskrav ved familiegjenforening. Det har gitt gode effekter i Danmark, sier Khan.• Hente erfaringer fra Canada, Nederland, USA, Belgia og Danmark.– Innvandrerbarn opplever mye vold i hjem og i menigheter. Det må løses. Vi må kopiere integreringstiltak som fungerer godt i disse landene, sier Khan som også vil trappe opp kampen mot omskjæring av jenter.• Bedre kvalitet på norskopplæringen.Innvandrerkvinner bør kunne få opplæring sånn at de kan gå rett inn i yrker i helse- og omsorgssektoren etterpå.- Det er naivt å tro at Fatima uten utdanning blir næringslivsleder. Men å gi en målrettet opplæring vil hjelpe innvandrerkvinner til å komme inn på arbeidsmarkedet, sier Khan.

Khan sier at dette blir dyrt, men at det blir enda dyrere å la være å gjøre noe, samt at uten et solid løft, vil en hel generasjon minoritetsbarn lide. Ja, hvis Khan ikke får en posisjon i den kommende regjeringen, så er hun velkommen til HRS.