Islam

Ikonet Fay Weldon om islam

Forfatteren og feministen Fay Weldon mener muslimske kvinners situasjon på kontinentet er ”forferdelig”. - Islam ser på kvinner som laverestående. Hvis jeg ikke kan like islam, er det fordi kvinnene behandles så dårlig, sier Weldon. Hun slår også fast at islam ”for tiden er meget sterk”, og at kristendommen har en ”langt sunnere påvirkning på samfunnet” enn islam. Slik definerer ikonet Weldon seg ut av det gode selskapet.

Hege Storhaug, HRS

Forfatteren og feministen Fay Weldon er i Norge for å lansere sin siste bok, Stemorens dagbok. Hun har nylig også besøkt Danmark, der hun ble intervjuet i DR Deadline. Programlederen Adam Holm hadde tydelig problemer med å akseptere at Weldon på sine eldre dager er blitt kritisk til islams kvinneundertrykking og det manglende rommet for tvil i islam.

Weldon introduserer av DR Deadline som et ikon, før hun ”grilles” i studioet av Holm (se videoer under). Mon tro om (en sverigesamkjørt) Fredrik Skavlan våger å ta henne inn i studio, og, ikke minst; vil han da klare å forholde seg til faktiske forhold innen islam og behandle henne anstendig? Som vi vet, er det jo ikke enkelt for klassiske og fastlåste feminister å forholde seg til kritikk av islams kvinneundertrykking, ei heller for dem som trives i varmen i de sobre intellektuelle salongene.