Innvandring

Tolk mistenkt for korrupsjon

En tolk ved det svenske Migrasjonsverket er mistenkt for korrupsjon. Hun skal ha tatt imot bestikkelser, mot å sikre asylsøkerne opphold.

Kvinnen har jobbet som språkanalytiker for de svenske myndighetene. Som ledd i å identifisere asylsøkernes hjemland, foretas det en språkanalyse. Det er denne analysen det mistenkes at tolken har jukset med, mot betaling.

Det var et tips fra en asylsøker som avslørte tolken i august. Vedkommende fortalte at man kunne få en og ”bedre” språkanalyse – og dermed garanteres opphold – om man betalte penger til en spesiell språkanalytiker.

– Vi fick info om att analytikern tog betalt för att uppge att en asylsökande talar ett visst språk, säger Helene Hedebris, verksjurist på Migrationsverket til Sydsvenskan.se.

Ifølge Hedebris er det snakk om et språk som ikke så mange snakker, og behersker man dette språket, er man også garantert opphold.

Etter at myndighetene fikk mistanke til tolken har de, sammen med firmaet kvinnen er ansatt i, gått igjennom de arbeidsoppgaver hun har utført. Firmaet har anmeldt kvinnen. Innen kort tid velger Migrasjonsverket å gjøre det samme. Tolken har jobbet som språkanalytiker over hele Sverige.

– Vi håller på att gå igenom ett antal av de många ärenden hon varit verksam i, säger Helene Hedebris.

– Just nu har jag sju-åtta stycken på mitt bord som vi håller på att titta på.

Migrasjonsverket sitter på klare bevis for at kvinne har løyet, da det eksisterer lydopptak.