Terrorisme og ekstremisme

Avverget terroranslag mot Hillary Clinton

Kenyansk politi skal for en måned siden ha pågrepet fem somaliere mistenkt for å ha planlagt et angrep på USAs utenriksminister Hillary Clinton. Clinton deltok da på et afrikansk utviklingsmøte i den kenyanske hovedstaden Nairobi. En av de pågrepne skal ha hatt dansk pass. Kenyansk politi mener al-Shabab står bak.

Terrorplanene skal ha blitt avslørt bare noen få dager før møtet skulle finne sted, melder jp.dk. Kenyansk etterretning fanget opp elektronisk kommunikasjon mellom personer i Somalia og deres gruppe i Nairobi. Alle de fem pågrepne er av somalisk opprinnelse, men de skal ha forskjellig pass. En av dem skal ha hatt dansk pass. En annen, en kvinne, skal ha hatt kenyansk pass, men politiet mistenker at dette er falskt.

Det kenyanske anti-terror politiet mener samtlige pågrepne tilhører den militante, islamistiske terroristorganisasjonen al-Shabab i Somalia, som har bånd til al-Qaida. Planen skal ha vært at tre bomber skulle sprenges samtidig. En skulle ramme Hotel Inter-Continental, hvor USAs utenriksminster Hillary Clinton bodde, den andre Hilton-hotellet og den tredje en tilstøtende bussterminal. Omtrent i midten av denne trekanten skal Kenyatta internasjonale konferansesenter ligge, hvor møte ble avholdt. Kenyansk politi avsperret området, og Clinton ble også beskyttet av elitetropper fra presidentens garde.

Danmarks ambassadør i Nairobi, Bo Jensen, forteller de ikke er blitt orientert om saken enda. Men han utelukker ikke heller at det kan være en sammenheng mellom en sak der en somalier med oppholdstillatelse i Danmark, flere ganger har blitt arrestert i Kenya. Jensen forteller at ambassaden jobber for å få denne mannen tilbake til Danmark.Han ville ikke utelukke at det kan være en sammenblanding med en sak av en somalisk med permanent oppholdstillatelse i Danmark, som gjentatte ganger har blitt arrestert i Kenya. Ambassade prøver å få sin sak lukket, slik at han kan vende tilbake til Danmark.En anonym politikilde forteller til Sunday Nation at tidligere terrorangrep i Kenya kun har vært rettet mot vestlige interesser, men at al-Qaidas lederskap har gjort Kenya til et mål i seg selv. Al-Qaida skal ha hatt planer om å slå til i hjertet av Nairobi midt i rushtiden.

Politiet mistenker også at planleggerne av attentatet hadde kontakt med Saleh Nabhan, som er en av verdens mest ettersøkte terrorister. Hans personlige assistent, som identifiseres som Anas, skal ha koordinert planen.

Islamistorganisasjonen al-Shabab skal ha mange potentielle hjelpere i Kenya. Ifølge jp.dk har et stort antall somaliere de siste årene flyttet fra deres kaotiske hjemland til Kenya, hvor de særlig bosetter seg i Mombasa og i en del av det østlige Nairobi, som ofte refereres til som Little Mogadishu.For en måned siden skal Kenyas visepresident, Kalonzo Musyoka, sammen med flere statsråder, startet en kampanje hvor de forsøker å få politiske og religiøse ledere til å forhindre at unge slutter seg til al-Shabab.

Internt i politiets rekker skal det bekymre at al-Shabab har lyktes med å bestikke til seg kenyansk pass. Politiet etterforsker også bestikkelsessaker mot dommere og andre ansatte i rettssystemet, som i flere tilfeller mistenkes for ha hjulpet al-Shabab mot å forhindre utvisninger av terrorgruppens medlemmer.

I Norge er Politiets sikkerhetstjeneste (PST) blitt ”enige” med støttespillerne til al-Shabab om at det kun handler om enkeltmennesker:

– Vi ble enige om at al-Shabab ikke er en ensartet gruppe, men består av flere grupperinger hvor det er enkeltpersoner som kan ha ekstreme holdninger og som begår straffbare handlinger, sa Ibrahim Abdi Aziz, leder av G10.