Innvandring

Ap-topper vi interne kriminelle asylsøkere

Interner dem, sier Aps Rune Gerhardsen. Det er det motsatte av rasisme, sier Aps Jan Bølher. Fy, sier SVs Audun Lysbakken. FrPs Per-Willy Amundsen smiler.

Alt har sin grense. Nå har den betydelige økningen av antallet asylsøkere til Norge fått flere av politikerne til å reagere. Ikke minst fordi det er gått opp for dem at det åpenbart er mange som ubegrunnede asylsøkerne. De kommer hit som lykkejegere, eventuelt kun for å bedrive kriminalitet, da ikke norske fengsler akkurat avskrekker dem. Og som HRS har gjentatt til det kjedsommelige; en slik asylpolitikk undergraver asylinstituttet.

FrP har tatt til orde for å interne kriminelle asylsøkere, til godhetsindustriens pipekonsert. Men nå har de fått med seg to av toppene i Oslo Arbeiderparti, som mener Norge må iverksette strengere reaksjoner mot asylsøkere som utøver alvorlig kriminalitet.

– Det er fullstendig uakseptabelt at personer som søker asyl i Norge, driver med kriminell virksomhet. Mange av dem vet at de aldri vil få asyl i Norge, og de kommer hit for å utnytte og misbruke vår romslighet til å selge dop eller begå andre kriminelle handlinger, sier Rune Gerhardsen til Dagbladet ifølge NTB.

Gerhardsen mener at de som begår alvorlig kriminalitet må få søknaden avslått, returneres eller interneres slik at de ikke kan begå kriminalitet mens de venter på å bli identifisert og utvist.

Jan Bøhler påpeker videre at 96 prosent av asylsøkerne mangler ID-papirer, til tross for at minst 80 prosent hadde dette ved grenseovergangen:

– Folk som skjuler identiteten sin har aldri ærlige hensikter. Når asylsøkere passerer grenseovergangene har minst 80 prosent av dem ID-papirer. På vei inn til myndighetene i Oslo har bare fem til ti prosent av dem identifikasjonsdokumenter, sier Jan Bøhler, som påpeker at Tollvesenet får hjemmel for identitetsregistrering fra 2010.

Begge påpeker at forslaget grunner seg i at de ønsker å få ryddet opp i lovløse tilstander i Oslo, og de er ikke redde for å bli stemplet som rasister.

– Dette er det motsatte av rasisme. Hvis vi lar kriminelle asylsøkere selge dop skaper det rasisme. Da politiet ikke tok tak i de kriminelle A- og B-gjengen var det diskriminering av det pakistanske miljøet, sier Bøhler.

Men SVs Audun Lysbakken betegner utspillet fra Ap-toppene som unødvendig, hvilket sier mer om hans virkelighetsoppfatning enn om forslaget. I tillegg mener Lysbakken at dette er uklok retorikk mot sin egen regjering. Ja, visste vi det ikke: Hysj, ikke si noe. I alle fall ikke før etter valget.

Mer snakkesalig er Frps innvandringspolitiske talsmann, Per-Willy Amundsen. Han lover støtte:

– Men hvis Arbeiderpartiet virkelig mener dette, vil vi være klare til å samarbeide. Da har vi flertall uansett hvilken regjering vi ender med etter valget, sier Amundsen til Dagbladet ifølge NTB.