Politikk

Valget i Iran

Valget i Iran har tatt en vending som kan lede til bekymring. Etter at den sittende presidenten Ahmadinejad ble kåret til valgets vinner, har det vært enorme protester. I dag dro Ahmadinejad til Russland, samtidig med at utenlandske journalister fra i dag er blitt nektet å dekke opposisjonens demonstrasjoner i Teheran. I tillegg måtte en tsjekkisk diplomat, som representerer EU i Iran, stå skolerett overfor det Iran omfatter er EUs intervenerende og fornærmede erklæringer om presidentvalget.

Valget i Iran, omtalt under Mullakrati på rights.no på fredag, har tatt en vending som kanskje noen hadde håpet på, men ikke så mange hadde trodd på. Etter tre dager med massive gateprotester mot resultatet av valget fredag, som president Mahmoud Ahmadinejad tilsynelatende skal ha vunnet med overveldende flertall, men der opposisjonen bestrider resultatet, forlot president Ahmadinejad i dag Iran. Han dro til Russland i et møte, etter at dette var utsatt i en dag. Men vil Iran bli kvitt de utenlandske journalistene.

Ifølge Aftenposten bekrefter Utenriksdepartementet at utenlandske journalister er bedt om å forlate Iran.

– Vi har fått beskjed om at alle utenlandske pressekort er ugyldige, og at utenlandske journalister er bedt om å forlate landet, sier UD til Aftenposten.no.

Det iranske kulturdepartementet skal i dag formiddag ha sendt ut et rundskriv til alle akkrediterte utenlandske journalister der de innstendig ble bedt om å holde seg unna alle arrangementer som ikke er godkjent av departementet. Ifølge rundskrivet kan journalistene fortsette å arbeide fra sine kontorer, men alle akkrediteringer trekkes tilbake.

– Ingen journalist har tillatelse til å dekke, filme eller ta bilder ute i byen, sa en tjenestemann i departementet til nyhetsbyrået Reuters.

I tillegg måtte en EU diplomat møte i Irans utenriksdepartement, melder nyhetsbyrået ISNA ifølge jp.dk. Iran protesterer visstnok over EUs ”»intervenerende og fornærmende» erklæring om presidentvalget i Iran. I går skal også EU ha økt presset på Iran for å få myndighetene til å akseptere opposisjonens krav om å undersøke om president Ahmadinejads overlegne seier, samt sette en stopper for myndighetenes aksjoner overfor demonstrantene i lander.

Det skal være Frankrike, Tyskland og Storbritannia som fører an i kampanjen om å overtale Iran til å forklare valgresultatet.

Irans tidligere kronprins, Reza Cyrus Pahlavi, sier de siste dagenes demonstrasjoner minner om revolusjonen i 1979, som førte til at faren hans, Mohammad Reza Pahlav, ble styrtet fra makten.

– Jeg vil svært gjerne hjelpe dem med å oppnå fullstendig, ekte frihet i et sekulært, demokratisk system hvor det er et virkelig skille mellom religion og stat, sier Pahlavi i et intervju til CNN ifølge NTB.

Norsk-iraneren Mahmood Amiry-Moghaddam tror omtellingen av stemmer etter presidentvalget bare er et spill for galleriet. Han sier til VG nett at han frykter blodbad.