Forskjellsbehandling og diskriminering

Rasistisk motivert vold

I dag må en 17-årig gutt forklare seg i retten hvordan det kunne ha seg at han helt umotivert overfalt iranskfødte Salemi (48). Det grove overfallet ble fulgt med nazihilsen og uttrykk som ”jævla pakkis”, ”jeg hater svartinger” og lignende. 17-åringen avviser at dette har noe med rasisme å gjøre. Da kan man jo spørre seg: Hva er rasisme da?

Det var i september i fjor at iranskfødte Darious Salemi (48) og sønnen dro innom en bensinstasjon på Mortensrud i Oslo, hvor Salemi plutselig skal ha blitt overfalt av gutten som da var 16 år. Overfallet var så grovt at Salemi fikk kuttskader i ansiktet, måtte sy sju sting, fikk ødelagt fem tenner og skal fortsatt være sykemeldt. Gutten som overfalt skal ha vært i en bil sammen med seks andre personer, deriblant sin storebror (29), hvor nummerskiltene skal ha vært teipet over.

Ifølge tiltalen er den nå 17 år gamle gutten tiltalt for grov legemsfornærmelse, hvor det legges til grunn at volden var rasistisk motivert. Dette skjerper straffen betydelig. I tillegg er han tiltalt etter straffelovens paragraf 135a, den såkalte rasismeparagrafen, som sjelden er i bruk.

– Dette er meget uvanlig. På landsbasis har vi bare rundt fem slike saker i året som ender med tiltale, sa førstestatsadvokat Olav Helge Thue i Oslo statsadvokatembeter da til NRK.no.

Thue påpekte videre at i denne saken er strafferammen seks år. Hvis man også klarer å bevise at dette var rasistisk motivert øker strafferammen til ni år, hvilket illustrerer hvor alvorlig lovgiver ser på slike handlinger.

Politiet mener angrepet var rasistisk motivert. Politiadvokat Petter Fossdal ved Manglerud politistasjon mente at utsagn som «Heil Hitler, pakkis, jævla utlendinger, jeg hater svartinger» og lignende, er bevis for et slikt motiv. I tillegg skal 17-åringen ha hevet armen i nazihilsen før han angrep.

NRK melder videre at noen få dager etter hendelsen sto den tiltalte 17-åringen fram i Dagbladet, der han og broren hevdet at de ikke er rasister.

Salemi selv er overbevist om at han ble banket opp fordi han ikke er etnisk norsk, en forklaring politiet setter sin lit til.

– Det var et rent rasistisk angrep. De viste meg fingeren og sa de ikke likte mørkhudede, sa Salemi til NRK.no, og fortsatte:

– Dette er mennesker som ikke kjenner meg, så hvorfor skal de slå meg ned. Dette er ren rasisme.

Politiet har overvåkningsbilder av hendelsen utenfor bensinstasjonen, som antakelig blir et sentralt bevis i straffesaken, sammen med vitneforklaringene. Men likevel påpekes det at rasisme er vanskelig å bevise, fordi det er vanskelig å vite hva en tiltalt har tenkt.

I dag må 17-åringen møte i retten, tiltakt for rasistisk motivert vold, melder NRK.no. Den tiltalte 17 åringen har innrømmet at han slo, men avviser fortsatt at volden var rasistisk.