Æresdrap og æresrelatert vold

De beste piker

Vitnesbyrd på vitnesbyrd forteller om unge innvandrerkvinner på flukt. De er utstøtt av sin egen familie på grunn av at de ikke lenger holder ut et liv i ufrihet og vold. En ny dokumentar fra danske DR1 bekrefter at mekanismene er de samme; ”de beste piker” holder seg hjemme, blander seg ikke med dumme dansker – og holder seg langt unna det andre kjønn, serverer te og mat, forbereder seg til ekteskapet og morsrollen. Forberedelsen blir sjelden langvarig, mange av dem blir forlovet og gift i ung alder. Bryllupsnatten voldtas de, mange uvitende om hva som ventet dem, blant annet fordi de kan være fritatt fra seksualundervisning i skolen. Hjelpen fra samfunnet sitter derimot langt inne.

I Danmark, som i Norge, som i Sverige, som i Tyskland, som i Frankrike, som i de fleste land i Europa, er mange unge kvinner i fritt fall. De er på rømmen fra sin egen familie, ikke fordi de vil, men fordi de må. Kvinnene må beskyttes fra dem samfunnet har tatt imot for å beskytte – hjelpen, hvis den kommer, består gjerne av ”gjem deg vekk og skift navn”.

De er vokset op i indvandrerkulturer, og har været udsat for indespærring, tvangsægteskab og trusler på livet. Til sidst har den eneste udvej været flugten – til en uvis skæbne.

Fire kvinder bryder kvinder tavsheden og giver os et indblik i kulturer, der lever fuldstændig isoleret fra det danske samfund. Kvinderne beretter ærligt fra en opvækst mange vil tro er helt utænkelig i Danmark.

Samtidig har de unge piger alle oplevet et omgivende samfund der står famlende og (berøringsangst) overfor at gribe ind.

Nogle af kvinderne har direkte erfaret at systemet og lovgivningen har modarbejdet dem i deres ønske om at komme væk fra familien.

DR Dokumentar opsøger de familier, som kvinderne er flygtet fra. Vi hører forældrenes version af sagen, som har splittet familierne så dybt, at en far afviser nogensinde igen at ville se sin datter.

For første gang lukker Danmarks bedst beskyttede krisecenter, Rehabiliteringscenter RED, et TV-hold indenfor. RED giver beskyttelse til en gruppe unge etniske kvinder, der er i akut fare for at blive udsat for æresdrab, tvangsægteskab eller deportation til hjemlandet.

Les mer og se dokumentaren hos DR 1