Terrorisme og ekstremisme

Pågrepet for terrorplaner i New York

Fire muslimske menn er pågrepet i New York mistenkt for å ha planlagt å sprenge en bombe ved en synagoge og et jødisk senter samt et angrep mot en militærbase.

Etter at det føderale politiet FBI har etterforsket terrorplanene i ett år, ble fire menn i går pågrepet i New York. Ifølge en pressemelding fra statsadvokaten i New York er de siktet for å ha planlagt å sprenge en bil fylt med plastiske eksplosiver utenfor en synagoge og et jødisk senter i Riverdale i bydelen Bronx. De er også siktet for å ha planlagt å skyte raketter mot fly ved nasjonalgardens militærbase i Newburgh, ti mil nord for New York.

Ifølge amerikanske medier er tre av dem er amerikanske statsborgere, mens den fjerde er haitisk. Alle skal være født i USA og er muslimer. En av dem skal være av afghansk opphav, navngitt som James Cromitie, er erklært muslim. Han skal ha fortalt en FBI-agent at foreldrene hans bor i Afghanistan, og at han er opprørt over det store antall muslimer som er drept i Afghanistan og i Pakistan av amerikanske soldater. Cromitie skal ha forklart at han er villig til å dø som martyr og at han ville slutte seg til en gruppe i Pakistan, en gruppe som står på USAs terrorliste. De øvrige tre skal ha konvertert til islam under tidligere fengselsopphold.

New Yorks borgermester Michael Bloomberg sier at saken viser at sikkerhetstrusselen mot New York fortsatt er en realitet. Beredskapen i byen har vært høy helt siden terrorangrepene 11. september 2001.

De siktede kan forvente seg fengselsstraffer på inntil 25 år.