Æresdrap og æresrelatert vold

Æresdrept for ”syndefull synging”

Pakistan er ikke som det var for 15 til 20 år siden. Å synge kan koste deg livet. Ayman Udas, en landskjent og populær kvinne i trettiårene, ble skutt av sine brødre for å ”synde”. Hennes siste opptreden ligger på Youtube. Den nygifte tobarnsmorens siste opptreden har tittelen "I died, but still live among the living, because I live on the dreams of my lover."

Hege Storhaug, HRS

Utviklingen i Pakistan uroer stadig mer. Man kan selvsagt velge å mene at det var et tilfeldig mord, det vil si et et såkalt æresdrap utført av bestialske brødre. Drapet av Ayman Udas føyer seg likevel inn i en kontekst – den påtrengende mørketiden i Pakistan. Å se opptaket på Youtube fra Aymans siste opptreden gjør inntrykk. Gleden og entusiasmen blant kvinner og barn i salen. En glede man kan bli drept for. Friheten for Pakistans folk synes uendelig langt borte.

Timesofindia.com rapporterer:

Ashamed of her growing popularity, two brothers allegedly shot dead their singer sister in Peshawar last week for performing on television.The murder of Ayman Udas, who was in her early thirties, has shocked the city’s cultural community as it symbolises a backlash against women and cultural freedom in an area that is increasingly dominated by Islamic fundamentalists, ‘The Sunday Times’ reported on Sunday.Udas sang and wrote compositions in her native Pashto language, spoken in the tribal areas and the North-West Frontier province, she also frequently performed on PTV, the state-run channel.Despite Udas’s popularity her family felt it was sinful for women performing on television and strongly opposed her.According to the report, her two brothers reportedly entered her flat last week while her husband was out and fired three bullets into her chest. Neither has been caught.The final song performed by Udas on screen seems to have portended her death. It was entitled, «I died but still live among the living, because I live on in the dreams of my lover.»A divorced mother of two, Udas had remarried ten days before she was murdered.

Her synger Ayman sin siste sang: