Vold og overgrep

Voldtektsliga avslørt i Sverige

I de siste tiårene har det dukket opp et relativt nytt fenomen i Europa, nemlig gruppevoldtekter. Ikke minst er det rapportert om en rekke slike overgrep fra Sverige. Derfor er det kanskje ikke så underlig at det nettopp er Sverige som har klart å rulle opp det de benevner som en ”voldtektsliga”. Ligaen har ”spesialisert” seg på å gruppevoldta neddopede unge tenåringsjenter. Syv menn er nå arrestert, men det forventes at flere menn kan havne i fengsel, og politiet tror det finnes flere voldtatte unge jenter som ikke har sagt fra om overgrepet.

Politiet i Södertälje har sprengt en voldtektsliga som gruppevoldtar unge jenter, melder LT.se. Syv menn sitter til nå fengslet.

Voldtektsligaen har herjet de siste to årene Sverige, og flere unge tenåringsjenter er blitt offer for deres forbrytelser. Men ikke alle ofrene er kjente for politiet. I dag finnes fire kjente voldtektsofre i alderen 13 til 16 år. Den yngste var bare 12 år da ligaen forgrep seg på henne. Politiet tror at flere unge jenter vil komme til.

– Jag har väckt åtal mot sex personer i två ärenden om grov våldtäkt och barnvåldtäkt och utreder ett tredje som det fortfarande råder förundersökningssekretess kring, sier kammaråklagare Marie-Louise Pettersson.

I tillegg til disse tiltalene, går nå politiet gjennom flere uoppklarte voldtekter for å se om også disse kan knyttes til voldtektsligaen. LT erfarer at politiet har fått treff i minst ett tilfelle. Det handler om en ung kvinne som i fjor vår ble dratt inn i en bil og gruppevoldtatt.

Det var etter en anmeldelse fra en ung jente i februar i år at politiet kom på sporet av voldtektsligaen. Fire av mennene, samtlige i begynnelsen av 20-årene, ble identifisert. I mars klarte politiet å identifisere ytterligere to menn, på 19 og 21 år, mens den syvende ble tatt 5.april, mistenkt for en grov voldtekt av enda en tenåringsjente. Tre av dem er svenske statsborgere.

Det tok noe tid før politiet så sammenhengen mellom en rekke av voldtektene, som viser seg å være systematisk og organisert av voldtektsligaen. Politiet avdekket at alle de syv mennene er medlemmer av samme forening i Södertälje, som visstnok skal være den Syriske foreningen. Ifølge politiet har personer i denne foreningen og ansatte i restaurantbransjen formidlet kontakt mellom mennene i voldtektsligaen og tenåringsjentene. I noen tilfeller har mennene selv oppsøkt jentene på byen, eller på en populær grillkiosk på stedet. Jentene er så blitt lokket med på fest og servert alkohol, som altså endte i grove gruppevoldtekter. Flere av jentene skal ha fortalt at mennene voldtok dem etter tur, mens de andre holdt dem fast.

Voldtektene skal ha skjedd på samme sted, da enten i en rivningsklar leilighet i Hovsjö, som kun var møblert med en madrass, eller i biler som mennene har lånt eller leid. Politiet skal ha tatt beslag i minst to biler der det er funnet DNA-spor. Ifølge politiet er de tekniske bevisene i visse tilfeller bunnsolide, men det forhindrer ikke gjerningsmennene fra å nekte:

– Men det hindrar dem inte från att neka till brott vilket de gör, sier Pettersson.

Skjærtorsdag 9.april ble de fire første mennene, på henholdsvis 20, 22, 22 og 23 år, konfrontert med de alvorlige anklagene. Tre av dem er tiltalt for grov voldtekt, som i Sverige har en minimumsstraff på fire år. I tillegg risikerer de utvisning fra Sverige. Den fjerde er anklaget for å bistå til grov voldtekt.

I retten fremkom blant annet at når tre av mennene gang på gang voldtok en av tenåringsjentene, ble hennes venninne innlåst på toalettet. Hun ble truet med at hun skulle få et ”helvete” om hun anmeldte dem.

Ifølge anklager Petterson skal de tre mennene så ha foretatt flere både vaginale, anale og orale overgrep av den ene tenåringsjenta.

– De utnyttjade henne när hon befann sig i ett hjälplöst och berusat tillstånd, sier Pettersson.

Etter å ha voldtatt den unge jenta, befølte de hennes innelåste venninnen på toalettet.

Mennene ble ført inn retten med håndjern, men ifølge LT virket de ikke spesielt skyldbetynget. For mens to av tenåringsjentene som mennene er siktet for å ha voldtatt, skjulte ansiktet sitt bak jakken, så var det ingen av mennene som prøvde å skjule sin identitet. En av mennene virket trøtt, mens en annen skal ha stirret irritert på LTs fotograf.

Politiet har funnet mennenes sæd både på jenta og mennenes klær, men samtlige av mennene nektet all befatning med noen voldtekt. De erkjente at de hadde hatt sex med jenta, men ifølge mennene ”stilte hun opp frivillig”. Dom i saken ventes om kort tid.

Politiet har også forberedt flere grove voldtektssaker for retten. To andre menn, 19 og 21 år, må belage seg på å snart møte i retten. De er anklaget for grov barnevoldtekt av en 12-årig jente i 2007.