Islam

Koranutstilling måtte fjernes

En billedutstilling med utgangspunkt i koranen på Telemarksbiblioteket på Ulefoss ble timer etter åpningen regelrett angrepet av noen muslimske kvinner. Kunstneren, Ahmed Mashhouri, måtte fjerne bildene. Intensjonen til kunstneren er å vise at det også finnes negative ting i koranen, men han bedyrer at hans hensikt ikke er å fornærme noen.

– Målet mitt er ikke å fornærme noen og deres tro. Det er for å få en bedre forståelse av reglene som finnes i Koranen. Disse reglene passer kanskje bedre i en gammel tid, men i dag virker de bare inhumane. Jeg håper at mine arbeider vil være en vekker for mine kjære trosfeller, sier kunstneren Ahmed Mashhouri til Varden.no.

Utstillingen «Det er ikke forbudt å tenke» ble montert 9. desember i fjor, men det gikk ikke mange timene før det ble bråk og to-tre muslimske kvinner gikk løs på bildene. I en serie på 12 grafiske bilder har Mashhouri plukket ut de mest kontroversielle sitatene fra Koranen.

Mashhouri og kona er asylanter fra Iran. I hjemlandet jobbet de med menneskerettigheter. Bildene har Mashhouri laget i Norge og sitatene fra koranen er oversatt til norsk fra persisk og engelsk.

– I diskusjoner hører man gjerne at sånne ting ikke finnes i Koranen. Vi vil vise at de faktisk gjør det, sier Mashhouri.

Etter at kvinnene gikk løs på bildene hans, ble han bedt om å fjerne utstillingen. Det skuffet Mashhouri.

– Jeg ble skuffet, fordi jeg trodde jeg var komme til et land med frihet, sier han.

Biblioteksjef Lillian Nilssen sier at de ønsket å avverge bråk.

– Det ble nokså ubehagelig. De gikk nesten i tottene på hverandre, sier hun.

Mashhouri forteller at utstillingen ikke først og fremst er myntet på nordmenn, og han ønsker heller ikke at rasistiske nordmenn vil ta utstillingen til inntekt for sine meninger.

– Jeg vil vise muslimer at det er negative ting i Koranen også. Jeg ønsker ikke å såre noen, men av og til er det nødvendig, foreløpig, for å komme videre. Hvis bare én begynner å tenke, så er det verdt det, sier Mashhouri.

Bildene hans kan ses her