Vold og overgrep

Gambias president på heksejakt

Gambias president opptrer mer og mer uregjerlig, og hans autoritære stil legges lengre og lengre fra menneskerettighetene. Denne gangen har han beordret en opptrapping av jakten på ”hekser”. Kvinner bortføres, tvangsdopes og voldtas, alt under påskudd at de har magiske krefter.

Er det noen i Gambia som har ”magiske krefter”, så er det vel president Yahya Jammeh selv, da han blant annet hevder at han kan kurere AIDS. ”Kuren” skal angivelig bygge på urter som skal være omtalt i koranen.

Jammeh, som overtok makten i Gambia i 1994 ved et statskupp, har ved flere anledninger gjort seg til talsmann for tradisjoner og praksiser som ikke tjener befolkningen. For eksempel forsvarer han kjønnslemlestelse som en del av gambisk kultur, og dertil direkte truet med forfølgelse av de som aktiver motarbeider kjønnslemlestelse.

Nylig skal Jammehs tante ha avgått med døden. Dødsfallet liker tydeligvis ikke presidenten, og han har derfor kommet til at tanten har dødd på grunn av magiske onde krefter. Dermed beordret han opptrapping av jakten på såkalte ”hekser”. Befolkningen på den gambiske landsbygda skulle raskt få føle konsekvensene av presidentens skråsikre diagnose, skriver Aftenposten.no.

Amnesty International mener at opptil tusen personer blitt bortført av såkalte «heksejegere» og sperret inne i hemmelige leire. På ordre fra sentrale myndigheter plukker de ut landsbybeboere – etter helt uklare kriterier. Ofrene for denne heksejakten forteller grufulle historier fra fangenskapet. Flere er blitt tvangsdopet og voldtatt.

Heksene trenger derimot ikke bare å være kvinner. En 63 år gammel mann i landsbyen Makumbaya forteller til nyhetsbyrået AFP at han og flere andre i landsbyen ble arrestert sist uke. Mannen har ingen anelse om hvorfor han ble plukket ut av heksejegerne. De ble tatt med til tettstedet Kololi, ved kysten, i nærheten av noen av Gambias flotteste luksushoteller. Der ble de tvunget til å drikke et brygg som førte dem i transe.

De transefremkallende bryggene er fra offisielt hold ment for å kurere syke sjeler. Vitner og ofre for mishandlingen forteller at de brukes som påskudd for å gjennomføre voldtekter.

– Jeg personlig så tre kvinner som ble avkledd av heksejegerne og voldtatt én etter én mens de var bevisstløse, forteller mannen til AFP.

Ifølge tilgjengelig pålitelig informasjon om Gambia, for eksempel fra FN-sambandet, er Gambias utvikling negativ. Blant annet skriver FN: «I 2006 vant han (Jammeh, vår anm.) for tredje gang valget med to tredjedel av stemmene. Opposisjonen i landet beskylder presidenten for valgfusk, samt for å benytte landets sikkerhetsstyrker til å true befolkningen til valgurnene. Menneskerettighetssituasjonen i Gambia har de siste årene blitt stadig verre.» De siste årene har da også regimet i Gambia i økende grad fått kritikk for brudd på menneskerettigheter. Mistenkte motstandere av Jammeh arresteres og tortureres regelmessig. Gambiske medier er underlagt streng statlig kontroll. Mediene har ifølge AFP knapt nevnt heksejaktene.