Vold og overgrep

Bannlyser leger som ga 9-åring abort

En ni år gammel jente skal ha blitt gravid med tvillinger etter at hennes stefar hadde voldtatt henne. Hun fikk abort, noe som har fått den katolske kirke til å reagere. De vil bannlyse både legene og alle andre som hjalp jenta med aborten.

Ifølge BBC bor jenta i Pernambuco, nordøst i Brasil, der abort er forbudt. Imidlertid heter det i loven at hvis graviditeten er et resultat av voldtekt eller det er fare for morens liv, kan abort likevel utføres.

Legene mener at begge av lovens unntak var oppfylt. Den unge jenta skal har blitt seksuelt misbrukt av sin stefar fra hun var seks år, og endte altså med at hun ble gravid med tvillinger som niåring. På grunn av jentas unge alder mente legene at jentas livmor er så liten at hun ikke ville kunne bære frem tvillingene.

Stefaren skal ha blitt arrestert forrige uke. Han er i tillegg anklaget for å ha misbrukt 9-åringens psykisk utviklingshemmede søster, som nå er 14 år gammel.

Men dette var ikke godt nok for den katolske kirke. De forsøkte å stoppe aborten. En talsmann for kirken sier at alle som hjalp til med å få inngrepet gjennomført, inkludert jentas mor og flere leger, vil bli lyst i bann.

Erkebiskop Jose Cardoso Sobrinho skal ha sagt i et tv-intervju at Guds lov står over menneskenes lov. Samtidig understreket han at jenta selv ikke vil bli bannlyst – til det er hun for ung.

Ifølge Aftenposten gikk pave Benedikt XVI hardt ut mot katolske politikere som støtter abort, da han besøkte Brasil i 2007. Det var første gang paven for alvor tok opp spørsmålet om abort. På spørsmål om han støtter biskoper som truer med å bannlyse politikere som stemte for å gjøre abort lovlig i Mexico by, svarte han et klart ja. Han insisterte på at livet begynner ved befruktninger, og at det å drepe et ufødt barn er uforenlig med å motta nattverden. Vatikanets talsmann, Federico Lombardi, tonet imidlertid ned pavens utsagn ved å gjøre det klart at paven selv ikke hadde gitt ordre om å bannlyse noen.