Vold og overgrep

Taliban halshugget polsk ingeniør

En Talibangruppe i Pakistan skal ha publisert en video som viser at den at en polsk ingeniør blir henrettet ved halshugging. Det er første gang siden 2002 at en gisselhenrettelse finner sted i Pakistan.

Det er Berlingkse.dk som melder at den polske ingeniøren Piotr Stanczak er blitt henrettet. Ifølge New York Times skal henrettelsen ha funnet sted fredag, som følge av at den pakistanske regjeringen ikke etterkom Tabilbans krav om å løslate en gruppe på 26 fengslete Taliban-medlemmer.

Stanczak skal ha vært holdt fanget av Taliban siden i september i fjor. En video av henrettelsen skal være sendt til media. Videoen viser den polske ingeniøren sittende på gulvet flankert av to hettekledde menn. En tredje mann, som ikke synes i bildet, snakker til Stanczak, innen tre andre menn trer inn i bildet og foretar halshuggingen. Deretter henvender en av de hettekledde mennene seg til kameraet og anklager Pakistan for henrettelsen, siden de ikke har etterkommet deres krav om å løslate de fengslede Talibanmedlemmene.

Den pakistanske innenrikskministeren Shahidullah Baig skal ha medgitt at de kjenner til videoen, og sier de etterforsker saken. Den polske ambassade i Islamabad har identifisert mannen på videoen, og mener at det er Stanczak.

Det er første gang siden 2002 at noen blir gisselhenrettet i Pakistan. Den gang var det journalisten Daniel Pearl fra Wall Street Journal som etter en ukes fangeskap ble halshugget av en pakistansk Talibangruppe.

Det skal i løpet av de siste månedene vært en stigning i andelen overgrep mot utlendinger i Pakistan. For en uke siden ble den amerikanske FN-representanten John Solecki tatt som gissel i Baluchistan-provinsen. En gruppe, som kaller seg Baluchistan Liberation United Front, skal ha tatt ansvaret for dette.