Islam

Shariadomstoler opprettes i Pakistan

Til tross for at Pakistans president advarer mot at de militante islamistene prøver å ta over hele landet, så har han besluttet at provinsen Malakland kan innføre sharia og shariadomstoler. Taliban er så populær i Malakland-provinsen at presidenten tør visstnok ikke annet.

Ifølge britiske Guardian innfører Pakistan sharia og shariadomstoler i provinsen Malakand i et forsøk på å tilfredsstille ekstremister. Provinsen Malakland domineres av militante Taliban-medlemmer, og det er stadig konflikter mellom dem og Pakistans militære. Beslutningen skal ha kommet etter forhandlinger med den lokale islamistlederen Sufi Muhammed, som tidligere har kjempet mot USA i Afghanistan.Shariadomstolene opprettes altså til tross for at Pakistans president Asif Zadari advarer mot at de samme ekstremistene forsøker å ta over landet. Til BBC har Zadari uttalt at ”Vi er klar over det faktum at Taliban prøver å ta over Pakistan. Vi slåss for Pakistans overlevelse.”

Men alle er ikke enige i presidentens beslutning. De frykter den kan skade Pakistans rettssystem.

– Dette er en overgivelse. Hvis man fortsetter å behandle et område forskjellig fra resten av landet vil det isolere dem, sier Khadim Hussain, leder av Aryanainstituttet for regional forskning.

Man frykter også at ettergivelsen for Taliban i Malakland kan skape presidens. Det vil bli vanskelig å avvise andre provinser eventuelle påtrykk for å innføre shariadomstoler.Det heter at Pakistans rettsystem i hovedsak stammer fra kolonitiden og skjemmes av at saker ofte er flere år i retten før dom faller. Med shariadomstolene vil dommer kunne falle etter kort tid:

– Dersom dette (sharia) hadde startet å virke for seks måneder siden i Swat, ville intensiteten i terroren der vært mye mindre, argumenterer Hajji Adeel, seniormedlem av det nasjonale partiet Awami, som har ledelsen i den erkekonservative provinsen North West Frontier, og som tok initiativ til forhandlingene med islamistlederen Muhammad.

Argumentasjonen er altså at sharia vil få saker fortere gjennom ”domssystemet”, men det ikke synes å være like stor interesse for rettferdigheten og rettssikkerheten til den enkelte borger. For eksempel har Taliban allerede innført offentlig pisking og henrettelser som avstraffelsesmetoder i Swat-området.