Ytringsfrihet

Længe leve et frit Danmark – Gregorius Nekschot i København

Så står han der. I Dansk Forfatterforenings fornemme og tætpakkede sal i København. En høj, sort skikkelse. I burka. Han minder mig om de onde ryttere i Tolkiens fortælling Ringenes Herre, der rider gennem natten i Herredet uden ansigter.

Helle Merete Brix, for HRS

Men der er intet truende ved den hollandske tegner Gregorius Nekschot, som er inde i burkaen. Tværtimod. Nekschot har valgt den heldækkende dragt for ikke at afsløre sin identitet og for at udtrykke et ”statement”. Og mens de hollandske, norske og danske fotografer får knipset færdigt, finder Nekschot sin tale om Hollands knægtelse af ytringsfriheden frem. Han er inviteret til København af Trykkefrihedsselskabet.
Nekschot betegner sig som politisk satiretegner. Hans streg, som vi ser smagsprøver på i løbet af aftenen, er en grotesk og nådesløs kommentar til det ”multikulturelle utopia”, hvor konflikter undgås og alt skal foregå i harmoni og fordragelighed. Her er tegninger af Muhammed, islams grundlægger, der tager Anne Frank bagfra. Theo van Goghs morder, der onanerer i fængslet, mens han læser koranen og beklager, at der ikke er billeder i. Og af en grotesk figur, der fremviser et skilt med påskriften ”Islamsterdam”.
Nekschot er et pseudonym – det betyder ”nakkeskud” og henviser til nazisternes foretrukne måde at henrette medlemmer af den hollandske modstandsbevægelse på. Nekschot har siden han begyndte at offentliggøre sin tegninger på internettet i 2005, arbejdet under pseudonym. Ikke uden grund. Theo van Gogh, der var en ven og gerne publicerede Nekschots tegninger, betalte som bekendt for sin islamkritik med sit liv.Tegninger vendt mod islamNekschots genvordigheder begyndte for alvor en majdag i 2008, hvor 10 bevæbnede betjente myldrede ind i hans hjem. De ransagede hans bolig, beslaglagde hans computer, mobil, bøger, breve, mobil, CDer med mere og sendte ham i fængsel i 33 timer. De truede også med at afsløre hans identitet, hvis ikke han samarbejdede og fjernede en række tegninger fra sin hjemmeside.
Nu venter Nekschot på, at hans sag kommer for retten. Som Nekschot forklarede i Trykkefrihedsselskabet, kan han få op til to års fængsel. Det er ni tegninger, som anklagemyndigheden opfatter som ”ekstreme karikaturtegninger direkte vendt mod islam”. Det kan man altså blive kastet i fængsel for i Holland i dag. Tegningerne ses som blasfemiske, racistiske og diskriminerende. ”Meget værre end de danske Muhammed-tegninger”, som Nekschot fik at vide under forhøret af ham.
Ved en privat middag aftenen før det officielle arrangement fortalte Nekschot, at et af de billeder, som anklagemyndigheden har kastet sig over er tegningen af en hvid mand, der slæber sig af sted med en sort mand på ryggen. En kommentar til det ”moderne slaveri” gennem skattebetalinger til offentlige ydelser med mere. Men også, som Nekschot forklarede, en kommentar til de monumenter for koloni-og slavetidens grusomheder, som han mener er ude af proportion. Vist profiterede hollænderne af slavehandel og udnyttede den lokale befolkning I deres kolonier. Men, som det lyder i Nekschots tale i Trykkefrihedsselskabet, ”de gjorde mere end det. De indførte sundhedsvæsen og uddannelse, byggede veje og jernbaner”.
Nekschot blev anmeldt til politiet allerede i 2005 af imamen Abdul Jabber van de Ven, en hollandsk konvertit. Som Nekschot forklarede for publikum, gik denne imam sammen med den ultravenstreorienterede NGO organisation ”Dutch Complaints Bureau for Discrimination on the Internet” (MDI) om at slå ned på ham.
I den hollandske skribent Arthur Leggers uddybende artikel om sagen på sappho.dk, fremgår det desuden, at Paul Velleman, Amsterdams statsanklager, var enig med imamen og ville have Nekschot for retten. Velleman instruerede ”National Expert Centre on Discrimination”, som han i øvrigt selv er direktør for, om at undersøge og afdække Nekschots arbejde. Tre år efter slog politiet til.Nej til utopia

I den efterfølgende diskussion med publikum understregede Nekschot sin optimisme: Nok er hollænderne delt i spørgsmålet om hvorvidt ytringsfriheden også skal gælde for folk som politikeren Gert Wilders og ham selv: ”En del af dem tænker, vær ansvarlig, tænk på konsekvenserne. Men en anden halvdel foretrækker at være frie og mener at friheden er værd at forsvare.”Men landets tegnere støtter overvejende Nekschot. Den internationale solidaritet, som Trykkefrihedselskabet og den nystiftede organisation International Free Press Society viser ham, anser han for at være særdeles vigtig for hans sag og hjælper ham til at holde modet oppe.
Nekschot kunne også fortælle, at helt ind i det hollandske parlament, er der muslimer, der ikke ser tegningerne som et problem og ikke forstår, at han er blevet arresteret. Samtidig understregede han, at han ikke er imod et multikulturelt samfund, kun et ”multikulturelt utopia”. Det ville formentlig kun være et spørgsmål om tid, ganske vist lang tid, mente Nekschot, før man fik gjort op med islams intolerance og et flertal af muslimer ville kunne indgå uproblematisk i det hollandske samfund.
Der opstod nogen mumlen blandt publikum, da Nekschot understregede, at han forlanger at muslimer skal respektere hans kultur, så vil han til gengæld respektere deres. Men ved den private middag aftenen før gjorde Nekschot det ganske klart, at han ikke mener at denne respekt skal omfatte respekt for islams syn på homoseksualitet, kvindens stilling, tildækning, ikke-muslimer med mere. Eller en knægtelse af ytringsfriheden: ”Længe leve et frit Danmark!” , som Nekschot sagde afslutningsvis i sin tale.
Her kan du lese Gregorius Nekschot tale

Les mer om saken mot Gregorius Nekschot

Gregorius Nekschots hjemmeside