Vold og overgrep

De troendes mor

Seksbarnsmoren Samira Jassim (51) har 28 irakiske kvinneliv på sin troende samvittighet. Sammen med opprørske grupper organiserer hun dusinvis av selvmordsaksjoner i Irak. Stadig flere kvinner rekrutteres til denne bisarre geskjeften, og gjerne kvinner som sliter med depresjoner og familieproblemer.

Sunnimuslimen og seksbarnsmoren Samira Jassim kaller seg for ’The Mother of Believers’ – de troendes mor. Den 28. januar ble hun fengslet av irakisk politi, der hun har tilstått for å ha sendt minst 28 kvinner inn i døden som selvmordsbombere, i tillegg til alle de som kvinnene har tatt med seg i døden.

Jassims jobb har vært å klargjøre kvinnene mentalt før de skulle sprenge seg selv i luften på utvalgte destinasjoner i Irak. Hun har innrømmet å ha deltatt i koordineringen av dusinvis av selvmordsangrep. Blant annet har disse vært utført i byen Mukdadiyah og i Diyala-provinsen, begge nordøst for Bagdad. Særlig har Diyala vært massivt rammet av kvinnelige selvmordsbombere, med angrep utført på buss-stopp og politistasjoner, melder Berlingske.dk.

I videotilståelsen skal Jassim beskrive hvordan hun utpekte potensielle selvmordsbombere. Disse plukket hun spesielt ut blant svake kvinner med familieproblemer og depresjoner. Deretter satte hun kvinnene i kontakt med militante opprørere. Så hjalp hun opprørerne med å organisere voldtekt av kvinnene, slik at de ytterligere knekt, før hun trådte til med å ”hjelpe” de samme kvinnene: Hun overtalte dem til å bli selvmordsbombere for å unnslippe skammen som voldtatte kvinner utsettes for.

Flere grupperinger, blant annet al-Qaida, blir beskyldt for å rekruttere kvinner til selvmordsaksjoner. Kvinner blir nemlig sjeldnere enn menn visitert ved ulike kontrollposter, i tillegg til at kvinnenes heldekkende drakter gjør det letter å skjule sprengstoffer på kroppen.

Ifølge amerikanske militæropplysninger skal minst 36 kvinner forsøkt eller lyktes med å sprenge seg selv i luften i 2008. I 2007 var det samme tallet åtte.