Ytringsfrihet

Opprop mot straff for religionskritikk

Regjeringens lovforslag om å utvide straffelovens paragraf 185 til å omfatte krenkelse av subjektive religiøse følelser, har ført til et betimelig opprop utarbeidet av Nina Hjerpseth-Østlie i Document.no og Lars Gule, førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo. Oppropet og underskriftskampanjen er av mange godt mottatt.

At regjeringer går seg vill i antakelig velmenende lovforslag er ikke spesielt oppsiktsvekkende, men det burde vekke oppsikt at en regjering ikke klarer balansegangen mellom ytringsfrihet og vern av religiøse følelser.

Det bør derfor gis all honnør til Nina Hjerpseth-Østlie i Document.no og Lars Gule, førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo, for initiativ og utarbeidelse av oppropet som går mot straff for religionskritikk, og som kan støttes ved underskrift og e-postkampanje. Oppropet er i utgangspunktet støttet av Elisabeth Aasen, Ingvar Ambjørnsen, Jens Brun-Pedersen, Dagfinn Eckhoff, Levi Fragell, Bernt Hagtvet, Roy Jacobsen, Rita Karlsen, Walid al-Kubaisi, Kristin Mile, Aslak Nore, Anne B. Ragde, Sara Azmeh Rasmussen, Arild Rønsen, Gunnar Skirbekk og Hege Storhaug. Raskt støtte kom også fra betydelige aktører som leder av Ytringsfrihetskommisjonen, professor Francis Sejersted, og professor i rettsvitenskap Eivind Smith.

Vi oppfordrer alle til å signere og sende oppropets e-postmal. Gå til: Nei til straff for religionskritikk.

Det er, og bør fortsatt være, enorm forskjell på å krenke et menneske og å krenke en religion – spre ordet i ytringsfrihetens navn!

Les også:

Innlegg i Aftenposten.no av Arne Jensen i Norsk Redaktørforening, som beskriver forslaget som en gjeninnføring av den blasfemiparagrafen man ønsker å fjerne.

Intervju med statssekretær Astri Aas-Hansen (Ap) i Justisdepartementet i Fritanke.no, hvor Aas-Hansen begir seg ut på en heller uforståelig forklaring av regjeringens intensjoner bak den varslede lovendringen.