Religiøse og politiske symboler

Så forsvant det ene øyet…

”Vanlig” niqab, der begge øynene til kvinnen vises, er for dristig for den geistlige saudiske sheihken Muhammad al-Habadan. Med begge øynene synlige oppmuntres kvinnen til å sminke seg på en forførende måte, mener han. Derfor bør kvinner bruke et ansiktsslør som dekker ett av øynene, er konklusjonen.

Hvordan kvinnen skal dekke seg til, er et svært, svært hett tema i den muslimske verdenen. Så sentralt er dette spørsmålet at det overskygger stort sett alt annet. Det sies gjerne at vi i Vesten er så fikserte seksuelt, men HRS vil driste seg til å påstå at den muslimske verden leder an i denne klassen. Skal ett eller to øyner kunne ses når kvinnen i telt kommer svevende nedover gaten? Åpenbart ingen lett nøtt å knekke. Men etter antakelig betydelig tankevirksomhet, har en sentral sausdisk geistlig med betydelig innflytelse, sheihken Muhammad al-Habadan, kommet til den endelige løsningen for hvordan menn skal skjermes best mulig fra å få sine tanker ledet vekk fra Allah. Hvis bare ett øye er synlig, ja, da vil kvinnen finne det mindre oppmuntrende å sminke seg for å friste den stakkars mannen, melder BBC.co.uk.

Tanken som slår oss i et feministisk perspektiv er: har Saudi-Arabia bidratt med noe som helst positivt i verdenshistorien?