Islam

Hvor er norsk media nå?

I februar i år ble tre norsksomaliere terrorsiktet. PST mente de hadde overført penger til terrororganisasjonen al-Shabab som kjemper mot det styrende regimet. Norsksomaliere protesterte kraftig, og parallellførte al-Shababs virke med nordmenns motstand under 2.verdenskrig. ”Vi støtter al-Shabab, vi er glad i dem.” Ja, det ble endog hevdet at ”Alle somaliere støtter Al-Shabab.” Hvorfor ber ingen norske medier de samme somalierne om en reaksjon på steiningen av en voldtatt 13 år gammel jente i regi av al-Shabab?

27. oktober ble 13 år gamle Aisha Ibrahim Duhulow steinet til døde i havnebyen Kismayu. ”Forbrytelsen” som utløste den islamske straffemetoden, var at jenta hadde blitt voldtatt av tre menn. Aishas far prøvde å anmelde overgrepene til al-Shabab, som kontrollerer Kisamyu. Jenta hadde naturlig nok ikke fire mannlige vitner til voldtekten, som islam krever for at voldtektsforbryterne kan straffes, og dermed har hun selv innrømmet å ha hatt sex utenfor ekteskap, som innebærer dødsstraff. Aisha ble drept på den verst tenkelige måten foran en tilskuermasse på rundt 1 000 personer.

Et lastebillass av steiner ble brakt inn til stadion for å bli brukt til steiningen. Underveis i steiningen skal sykepleiere ha fått beskjed om å sjekke om hun fremdeles var i live. De skal da ha gravd henne ut og bekreftet at hun var i live, før hun ble gravd ned igjen og steiningen fortsatt.Et vitne som kaller seg Sheik Hayakalah skal ha sagt på en lokal radiokanal at Aisha Ibrahim Duhulow hadde innrømmet de faktiske forhold og var tilfreds med straffen i henhold til islamsk lov. Flere andre vitner har derimot hevdet at hun kjempet for å komme seg fri og måtte bæres inn til stadion.

Den groteske handlingen har gått verden over, også i norske medier. Men hvorfor er det ingen som kobler henrettelsen og gruppen som står bak, norskstøttede al-Shabab, det vil si militante islamister? Her en ordveksling mellom Aftenposten og norsksomaliere etter at tre norsksomaliere ble fengslet på bakgrunn av finansiering av al-Shabab:

– Dag og natt sendes penger til frigjøringskampen; al-Shabab er en del av den. Al-Shabab er ikke terrorister, selv om USA og Etiopia sier det. Vi er i krig og bruker alle midler.

– Men al-Shabab har utført terroraksjoner som har drept sivile, uskyldige?

– Det vet jeg ikke, etiopiske styrker har drept flere kvinner og barn i Somalia. Vi støtter al-Shabab, vi er glad i dem.

En av Norges mest sentrale somaliske talsmenn, Bashe Musse, burde kunne si noen ord om al-Shababs ”dåd”, en gruppe han karakteriserer som en ”frigjøringsbevegelse”. Eventuelt; kan vi forvente oss demonstrasjoner fra norsksomalisk hold mot steiningen, som da hundrevis av norsksomaliere strømmet ut i gatene i april i år i harnisk over at PST hadde fengslet tre landsmenn på mistanke om finansiering av al-Shabab?

Les mer om det grufulle drapet hos Amnesty International og Women Living Under Muslim Law