Vold og overgrep

Blindet av eksmannen

En irakisk kurder med norsk statsborgerskap stakk fingrene inn i øynene på ekskona, født i Libanon. Mannen er siktet for grov legemsfornærmelse under særdeles skjerpende omstendigheter. 53-åringen har sittet tre måneder i fengsel etter hendelsen i august i år. Saken kan komme opp for domstolen før jul, men kvinnen og tobarnsmoren frykter for livet sitt den dagen han slippes ut av fengslet.

Saken er så grov at ”det nesten ikke er til å fatte”, sier kvinnens bistandsadvokat, Anne Hazeland Tingstad. Mannen er også siktet for vold utført de siste årene. Han benekter alle forholdene.

Kvinnen er sterkt preget av volden hun er utsatt for, og får psykiatrisk behandling, melder Dagbladet.no.

”Jeg er ødelagt som menneske og som kvinne. Det er nesten som å være død,” sier kvinnen som skjuler øynene bak solbriller. Hun er født i Libanon. Både hun og eksmannen er norske statsborgere. Dagbladet treffer henne første gang på Ullevål universitetssykehus, der hun sendes mellom øyeeksperter og psykiatrisk avdeling. Etter flere operasjoner er det klart at synet hennes høyst sannsynlig er ødelagt for alltid. På begge øynene.

Det jeg savner mest er å se barna mine. Jeg skal aldri få se dem vokse opp.”

Hun søkte beskyttelse på krisesenter i Oslo i februar i år. I august fikk eksmannen kjennskap til at den 41 år gamle kvinnen hadde fått seg kjæreste. Han klarte å lure henne til å åpne døren ved å presentere seg som kjæresten hennes gjennom callingen.

Hennes angstreaksjon var så voldsom at hun måtte innlegges på psykiatrisk akuttklinikk.

Jeg følte at noe forferdelig ville skje, at han skulle drepe meg.”

Ifølge siktelsen tok eksmannen først kvelertak på henne, for deretter å stikke tomlene inn i øynene hennes og presset inn med voldsom kraft.

”Noe sprengte. Så ble det svart. Da han var ferdig, sa han: «Du er blind nå. Du fortjener det». Det siste han sa var at han skulle drepe meg hvis jeg anmeldte ham.

Eksmannen ble pågrepet like etter hendelsen mens han laget frokost til parets to barn. Mannen kom til Norge som FN-flyktning. Kvinnenes advokat mener han er så farlig at han bør idømmes forvaring og at kvinnen og barna vil trenge beskyttelse resten av livet.