Islam

Barn steinet i hjel

HRS meldte nylig at en somalisk kvinne på 23 år ble steinet til døde etter å ha blitt beskyldt for utroskap. Dette stemmer ikke. ”Kvinnen” var et barn på 13 år, voldtatt av tre menn. Dusinvis av menn steinet Aisha til døde på et fullsatt stadion i havnebyen Kismayo, forteller vitner til blant andre Amnesty International.

Aisha Ibrahim Duhulow (13) ble steinet til døde 27. oktober av militante islamister. Den islamske militsen har kontroll I havnebyen Kismayo og dømte jenta til døden ved steining for utroskap etter at hun fortalte at hun var blitt voldtatt av tre menn.

Initial local media reports said Duhulow was 23, but her father told Amnesty International she was 13. Some of the Somali journalists who first reported the killing later told Amnesty International that they had reported she was 23 based upon her physical appearance.

Calls to Somali government officials and the local administration in Kismayo rang unanswered Saturday.

«This child suffered a horrendous death at the behest of the armed opposition groups who currently control Kismayo,» David Copeman, Amnesty International’s Somalia campaigner, said in a statement Friday.

Det finnes knapt et mer voldelig og utarmet land enn Somalia, i følge Amnesty International, der i tillegg et ukjent antall norsksomaliske foreldre dumper barna sine.

Somalia is among the world’s most violent and impoverished countries. The nation of some 8 million people has not had a functioning government since warlords overthrew a dictator in 1991 then turned on each other.

A quarter of Somali children die before age 5; nearly every public institution has collapsed. Fighting is a daily occurrence, with violent deaths reported nearly every day.

Islamistene er på fremmarsj.

Islamic militants with ties to al-Qaida have been battling the government and its Ethiopian allies since their combined forces pushed the Islamists from the capital in December 2006. Within weeks of being driven out, the Islamists launched an insurgency that has killed thousands of civilians.

In recent months, the militants appear to be gaining strength. The group has taken over the port of Kismayo, Somalia’s third-largest city, and dismantled pro-government roadblocks. They also effectively closed the Mogadishu airport by threatening to attack any plane using it.

Ifølge Aftenposten.no har Amnesty Norge bedt utenriksminister Jonas Gahr Støre om å fordømme barnesteiningen, men de nevner ikke med et ord problematikken med at norsksomaliske barn og unge holdes i Somalia mot sin vilje.