Skilsmisse

Barn som vil skilles

En ni år gammel jente i Yemen skaper historie. En trist historie. Arwa er en av tre jentebarn som har gått rettens vei for å skilles. Det finnes regler for skilsmisse for jentebarn i koranen, det vil si hvordan deres ektemenn skal behandle dem hvis de vil skille seg fra barnet.

Reglene er: Først må ventetiden beregnes, hvilket betyr at man må sikre seg viten om jenta er gravid eller ei, for farskap er viktig å få fastslått. Ektemannen må heller ikke sende barnet bort med mindre barnet er skyldig i umoral (”Send dem ikke bort fra sine hjem, – de skal ikke dra med mindre de er skyldige i klar umoral”, koranen 65:1). Ventetiden er tre måneder for å avkrefte/bekrefte graviditet, ”også for dem som ennu ikke har menstruert” (Koranen 65:4).

Arwa gråt da faren ga henne bort til en mann som skal være i førtiårene. Han hadde valget mellom Arwa på ni år og hennes søster på 15 år. Han valgte den yngste. Den mest jomfruelige. Faren snudde ryggen til Arwas tårer. Han trengte penger, forteller han. Arwa var verdt 150 dollar, betalt ved avtaleinngåelsen, dernest skulle hun utløse 2 000 dollar til på et gitt tidspunkt.

I syv måneder delte Arwa bord og seng med mannen. Hun prøvde å kjempe mot hans seksuelle lyster, og ble møtt med vold. Etter en krangel mellom faren og ektemannen, fikk Arwa lov til å forlate huset og søke hjelp. En nabo lånte henne penger så hun kunne komme seg til det nærmeste rettslokalet. Arwa tagg en dommer om skilsmisse. Dommeren hadde medfølelse. Han satt henne fri. Undersøkelser viste at Arwa var seksuelt skadet, men teknisk sett fremdeles jomfru.

Arwa håper nå at ikke faren selger henne på nytt.

Reem ble giftet bort 12 år gammel. Ektemannen mishandlet henne brutalt da hun prøvde å nekte han sex. Hun var så desperat til slutt at hun prøvde å drepe seg selv med en kniv. Moren reddet henne. Men får hun skilsmisse? Det vet ikke Reem. Hun venter på avgjørelse.

Ekteskapsalderen er etter loven 15 år for jenter I Yemen. Nylig debatterte parlamentet om den skulle økes til 18 år. De konservative protesterte kraftig og henviste til Muhammeds eksempel. Sheikh Hamoud Hashim al-Tharihi viste til at Muhammed giftet seg med Aisha da hun var seks år, men ventet hele tre år med å ha sex med henne. Sheikhen sier: “Ettersom dette skjedde med profeten, kan vi ikke fortelle folk at det er forbudt å gifte seg i ung alder.” Videre sier han at ”samfunnet vil bli skadet ved at lyst spres”.

Islamismen er på fremmarsj i Yemen. Regjeringen vil unngå å støte mørkekreftene. Det lover ikke godt for jentebarnas fremtid. Men Arwa er tilbake hos mor og far og leker med andre barn I gatene – dog uvitende om hun blir “Muhammeds eksempel” nok en gang.

Les om Arwa, Nujood og Reem hos BBC.co.uk