Ytringsfrihet

Ytringsfrihet på dagsorden i New York

Det første årlige Trygve Lie Symposium om menneskerettigheter finner sted under FNs generalforsamling i morgen i New York. Det heter at målet er å få ytringsfrihet høyere opp på den internasjonale dagsorden ved å samle land på tvers av kulturelle og geografiske skillelinjer.

Mens FNs menneskerettighetsråd synes å være villig til å strekke seg langt for å dempe ned ytringsfriheten, har det første årlige Trygve Lie symposiet – som altså skal finne sted under FNs generalforsamling i morgen – det helt motsatte målet. Her heter det at utenriksministrer fra Norge, Sverige, Indonesia og Marokko og statssekretærer fra Qatar og Mexico skal møtes for å diskutere ytringsfrihetens kår og tilgang til informasjon som en drivkraft for sosial utvikling, melder regjeringen.no.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre og Sveriges utenriksminister Carl Bildt er vertskap for arrangementet som også er en markering av at Menneskerettighetserklæringen er 60 år.

To av FNs spesialrapportører og representanter fra ikke-statlige organisasjoner (NGOer) og media vil også delta i diskusjonen, som blir ledet av Warren Hoge i International Peace Institute (IPI).