Islam

Random House boikottes

Det anerkjente forlaget Random House trakk utgivelsen av Sherry Jones’ bok »The Jewel of Medina« i frykt for muslimske reaksjoner. Nå har en amerikansk litterær pris-komité besluttet å boikotte utgivelser fra forlaget.

Den amerikanske litteraturprisen Langum Charitable Trust har bannlyst forlaget Random House, skriver Berlingske.dk. Årsaken er forlagets »feige selvsensur«, da forlaget avbrøt en kontrakt med forfatteren Sherry Jones, fordi man ikke våget å utgi hennes bok om Muhammeds barnebrud, Aisha.

Egentlig hadde Random House, som er ett av USAs største forlag, inngått en kontrakt på et større dollarbeløp, men da forlagets eksperter advarte mot radikale muslimers reaksjoner, trakk forlaget avtalen tilbake. Nå forhandler Jones med andre forlag om utgivelse av boken »The Jewel of Medina«.

Langum Charitable Trust er en av de mindre priser som utdeles i USA. Prisens grunnlegger, David Langum, sier til avisen The Guardian, at Random Houses beslutning var politisk og tilføyer:

Vi vil ikke motta noen bøker til vår pris fra Random House eller dets datterselskaper.

Langum innrømmer at forlag må ha rett til å avvise bøker og at ingen vet om Jones bok er god eller dårlig. Men ifølge han har det ingenting med saken å gjøre.

Random House har allerede betalt 100.000 kr. i forskudd, har arrangert at boken skulle utkomme i dets bokklubb. Det var selvsensur som fikk forlaget til å endre sin utgivelsesplan, utelukkende av frykt for å krenke muslimer.

Langum kaller forlaget feigt, og frykter at dets beslutning vil lede til mer selvsensur. Han mener at slik feighet må bekjempes for enhver pris.

I Danmark har Trykkefrihedsselskabets forlag kontakt med Sherry Jones’ litterære agent.