Forskjellsbehandling og diskriminering

”Towelhead” eller kanskje hettemåke?

Ikke før har muslimer klart å stoppe boken om Muhammeds kone Aisha hos det anerkjente amerikanske forlaget Random House, før det er i gang igjen. Denne gangen er ønsket å få endret tittelen på en kommende film. Filmtittelen «Towelhead» er nedsettende for muslimer, hevder en islamsk gruppering.

Tittelen vil direkte oversatt lyde som «tørklehode», og det mener den islamske grupperingen er en nedsettende betegnelse på muslimer og folk med arabisk bakgrunn. De vil at Warner Bos. skal endre tittelen, noe filmselskapet ikke akter å gjøre, melder Hollywood Reporter skriver VG Nett. Byrået for amerikansk-islamske relasjoner i Los Angeles (Council on American-Islamic Relations, CAIR) mener at Warner burde endre navnet på filmen til «Nothing Is Private», som filmen het da den ble vist under filmfestivalen i Toronto i fjor.

Filmen handler om den seksuelle oppvåkningen til en 13-årig amerikansk-libanesisk jente tidlig på 90-tallet. Warner sier filmskaperne valgte tittelen for å vise til rasistiske stereotypier, men legger til at de beklager hvis tittelen oppleves som støtende.Filmen bygger på en bok av forfatteren Alicia Erian, som selv har arabisk bakgrunn.Eiran sier hun valgte den nedsettende betegnelsen som tittel på boken for å understreke et av bokens viktigste tema: rasisme. Hun sier videre at hun verdsetter CAIRs arbeid, men mener gruppen i stedet for å tvinge en kunstner til å endre verket sitt burde bruke anledningen til å skape debatt.

Den norske distributøren SF Norge har heller ikke tenkt til å endre navnet på filmen.

– Vi fant ingen passende norsk tittel på filmen, som jo er basert på en bok og ment å vekke følelser hos folk. Så vi kommer til å beholde tittelen, sier Kathrine Aamodt hos SF Norge.

At det kan være vanskelig å finne et passende norsk navn til en slik film har vi stor forståelse for, all den tid hårsårheten synes å strekke seg langt. Et aktuelt navn i denne anledning kunne være”hettemåke”, et uttrykk som faktisk har vært prøvd i retten. En arbeider på en dansk butikk kalte en hijabkledd medarbeider for ”hettemåke”. Resultatet ble at vedkommende ble sparket. En flåsete bemerking, men ikke sjikane, var derimot rettens dom.