Islam

Frykt stoppet bok om Muhammeds barnebrud

Det anerkjente amerikanske forlaget Random House, skulle i dag publisert boken ”The Jewel of Medina”, som omhandler forholdet mellom islamistifteren Muhammed og barnebruden Aisha. Boken er utsatt på ubestemt tid i frykt for vold og terror.

Hege Storhaug, HRS

Det er altså ikke bare Europa som lider under den selvpiskende frykten for å berøre sensitive historiske forhold som kan gjøre ”dem såre” og dermed sinte og voldelige. Også i USA har frykten tydelig festet sine røtter. Når det verdensomspennende og største engelskspråklige forlaget på kloden, Random House , etablert i USA i 1925, og med filialer i land som England, Tyskland, Canada, Australia, India med flere land, trekker tilbake en bokutgivelse siste sving, The Jewel of Medina, sier det nær sagt alt om hvilken makt fryktens terror har erobret.

Bokens forfatter heter Sherry Jones, som er en amerikansk journalist og som har studert den arabiske kulturen. På bakgrunn av research har Jones skrevet en roman der hun, ifølge eget utsagn, beskriver en ”storslått kjærlighetshistorie” mellom den ni år gamle bruden Aisha og hennes ektemann på over 50 år. Jones fikk 100 000 US dollar i forskudd av forlaget, og alt var klappet og klart for lansering i dag – hvis ikke den amerikanske professoren Denise Spellberg hadde lest bokutkastet, advart forlaget, og deretter publisert et debattinnlegg i Wall Street Journal (der hun benekter at hun utløste tilbaketrekkingen av boken). I innlegget sitt karakteriserer hun boken som ”nedlatende, dum og halvpornografisk”. Ifølge Spellberg kan man ikke ”leke met det hellige”. Spellberg er opptatt av å ”forebygge et nytt 9/11” og av ”religiøse rettigheter” – men ikke av ytringsfrihet, så langt jeg klarer å tolke henne. Hun advarte videre mot at boken kunne støte den muslimske befolkningen, og utløse vold slik Jyllands-Postens publisering Muhammed-karikaturer medførte. Advarselen endte med en pressemelding fra Random House, der det sies rett ut at bokutgivelsen utsettes av hensyn til ikke å støte muslimers følelser, og av sikkerhetshensyn overfor forfatteren, forlagets ansatte og bokhandlere.

Sherry Jones er tildelt alle rettigheter av Random House til å publisere novellen på et annet forlag. Foreløpig har Jones gitt nettstedet Smart Bitches, Trashy Books.com tillatelse til å publisere prologen. At Jones synes å gi et særdeles skjønnmalt bilde av forholdet mellom Muhammed og Aisha, gjør saken ekstra spesiell. Eksempelvis beskriver Jones bryllupsnatten ved at Aisha sier at “smertene ved konsumeringen svant raskt hen. Muhammed var så mild. (…) Å være i hans armer, hud mot hud, var den store lykken som jeg hele livet mitt hadde lengtet etter”. Jones sier hun ønsker å ”hedre” Aisha og Muhammeds hustruer ved å gi dem en stemme”.

Mon tro om et norsk forlag vil våge å publisere en faktabasert biografi om Muhammed? Hvis noen våger å skrive den, da…