Innvandring

Fogh firer ikke

Statsminister Anders Fogh Rasmussen garanterer for at dansk utlendingspolitikk ligger fast, tross en rekke undergravende kjennelser i EF-domstolen den siste tiden. Men Fogh Rasmussen medgir at på ett felt kan Danmark lite gjøre.

På en hastig innkalt pressekonferanse i dag, fortalte statsministeren Anders Fogh Rasmussen at den danske regjeringen vil kontakte EU-kommisjonen og en rekke EU-land på bakgrunn av den siste dommen i EF-domstolen, som etter HRS sin erfaring er dommen i den såkalte Metock-saken. Denne dommen åpner for at illegale innvandrere som gifter seg i EU med en EU-borger, har rett til familiegjenforening. Selv kommenterer Fogh Rasmussen Metock-saken slik: Dansk utlendingspolitikk ligger fast, men Metock-saken ”påvirker et hjørne av politikken”, hvorpå han la til: ”Regjeringen er meget uenig i dommen,” melder JP.dk.

Fogh Rasmussen mener striden mellom EU og Danmark er overdimensjonert. Han prøvde å berolige med disse ordene: ”Det er avsagt en dom som Danmark er uenig i, men det har skjedd før, og hver gang er det lyktes å finne en fornuftig løsning.”

Pia Kjærsgaard i Dansk Folkeparti mener Fogh Rasmussen minimerer problemene. Ifølge Kjærsgaard vet statsministeren ”utmerket godt” at problemet med EU-kjennelsene er ”megastort”: ”Det er fint at han sier at den danske utlendingspolitikken ligger fast – men det gjør den jo bare ikke. Det er jo det, som er det store problem,” sier Kjærsgaard til JP.dk.

Hun hevder at Fogh Rasmussen med sine beroligende uttalelser prøver å kjøpe seg tid.