Forskjellsbehandling og diskriminering

Vil halshugge homser i Gambia

Gambias president truer med å halshugge homofile. Samtidig vil han straffe hoteller som tillater homser å bo der. Tusenvis av nordmenn ferierer i Gambia hvert år. Utenriksdepartementet sier de vil følge opp saken.

Gambias president Yahya Jammeh overtok makten i landet i 1994 ved et statskupp. Jammeh har ved flere anledninger gjort seg bemerket ved ulike utsagn og vedtak. Blant annet har han hevdet at han, i egen person, kan kurere aids og han har også forsvart kjønnslemlestelse som en del av gambisk kultur, og dertil direkte truet med forfølgelse av de som aktiver motarbeider kjønnslemlestelse. Ifølge tilgjengelig pålitelig informasjon om Gambia, for eksempel fra FN-sambandet, er Gambias utvikling negativ. Blant annet sier FN-sambandet: «I 2006 vant han (Jammeh, vår anm.) for tredje gang valget med to tredjedel av stemmene. Opposisjonen i landet beskylder presidenten for valgfusk, samt for å benytte landets sikkerhetsstyrker til å true befolkningen til valgurnene. Menneskerettighetssituasjonen i Gambia har de siste årene blitt stadig verre.»

Denne gangen utmerker Jammeh med å innføre stadig strengere restriksjoner mot homofile. Ifølge Aftenposten.no meldte BBC i går at to spanske turister er arrestert, anklaget for å ha kommet med homoseksuelle tilnærmelser mot en drosjesjåfør. Jammeh skal tidligere truet med å halshugge alle homofile hvis de ikke forlater Gambia innen 24 timer.

– Gambia er et land av troende. Syndefulle og umoralske handlinger som homoseksualitet vil ikke bli tolerert i dette landet, sa presidenten nylig på et folkemøte.

Utenriksdepartementet (UD) bekrefter at de kjenner til landets presidents sine holdninger.

– Vi kjenner til presidentens uttalelser, men ikke til gårsdagens arrestasjoner. Vi vil i dag undersøke forholdene nøyere og vurdere om det er nødvendig med å gå ut med nærmere informasjon og råd til norske borgere som skal til Gambia, sier Thor– Henrik Andersen, pressekontakt i UD.

Han understreker til Aftenposten at UD generelt anbefaler alle nordmenn om å sette seg grundig inn i lokale forhold til det landet de skal besøke.

Ifølge nyhetsbyrået AP har presidentens uttalelser blitt fordømt av flere homofile organisasjoner verden rundt, men Gambias Islamsk Råd skal ha støttet sin leder og sagt han har tatt «et prinsipielt standpunkt».

– Vi følger situasjonen i Gambia nøye, men det er for tidlig å trekke noen konklusjoner. Men vi advarer norske homser og ber dem holde en lav profil hvis de skal besøke landet. Spesielt advarer vi mot at norske homofile viser seg sammen med gambiske homser, sier Marna Eide, internasjonal rådgiver i Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring (LLH).

Gambias president går for å være svært ”eksentrisk”, og han ynder å fremstå som en svært troende muslim.

– Presidentens uttalelser og syn kommer ikke som noen overraskelse. Jammeh har en lang historie med homofobi, sier talsmann Peter Tatchell i organisasjonen Outrage.

Tusenvis av nordmenn ferierer i Gambia hvert år. Sist vinter fraktet reiseselskapet Ving Norge 5 000 nordmenn på pakketur til Gambia. De fleste nordmenn reiser på chartertur fra november til påsketider. Reiseselskapet er nå i gang med å selge Gambia-turer til kommende vintersesong, og sier at de ikke har fått noen melding om norske homofile som er blitt truet eller trakassert i Gambia.