Terrorisme og ekstremisme

USA sin skyld

Den militante bevegelsen Hizb ut-Tahrir hevder det var USA som utførte bombeangrepet på den danske ambassaden i Pakistan i begynnelsen av juni. Deretter skyldte de på islamister. Pakistan hevder at det var et amerikansk luftangrep som drepte 11 pakistanske soldater for noen dager siden ved grensen til Afghanistan. Deretter skyldte de på islamister.

Det var USA som sto bak selvmordsangrepet på den danske ambassaden i Islamabad den 2. juni. Det skriver den islamistiske bevegelse Hizb ut-Tahrir i en analyse på deres danske hjemmesider. Analysen er skrevet av Taimullah Abu-Laban, sønn av den avdøde imam Abu-Laban, som var en av dem som hisset opp stemningen rundt Muhammedkarikatur-beråket. I analysen heter det at USA angrep den danske ambassaden for å tvinge den pakistanske regjeringen til å avbryte fredsforhandlingene med den pakistanske utgaven av Taliban, Tehrek-e-Taleban, melder JP.dk. Ifølge Hizb ut-Tahrir var det gitt på forhånd at muslimer ville bli anklaget for ambassadeangrepet, og den pakistankse regjeringen ville således bli tvunget til å avslutte fredsforhandlingene med taliban.

»Den danske ambassade er et oplagt middel for USA, da et angreb mod denne ambassade hurtigt vender mistanken mod muslimerne i Pakistan, eftersom Danmark har gjort sig kendt i den islamiske verden for sin anti-islamiske udenrigspolitik og angreb på muslimernes profet,« lyder det i analysen.

Al-Qaidas øverstkommanderende i Afghanistan, Mustafa Abu al-Yazid, har tidligere påtatt seg ansvaret for angrepet, noe Hizb ut-Tahrir kaller et falsum. Seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, Lars Erslev Andersen, deler derimot ikke Hizb ut-Tahrirs vurdering.

– Den samlede sum af oplysningerne om angrebet viser, at det var militante islamister og sandsynligvis Al Qaida, der stod bag angrebet, sier Andersen.

Han mener at Hizb ut-Tahrir har en åpenlys interesse i å skylde på USA.

– For dem er det jo en gennemgående teori, at USA står for alt ondt i verden, og den opfattelse vil de forsøge at udbrede, sier han.

I Aftenposten.no kan vi lese om at amerikanske bomber som drepte 11 pakistanske soldater, har ført til at forholdet mellom USA og Pakistan har nådd et nytt lavmål. Og for Aftenposten er Talibans ord mer verdt enn amerikanernes:

Amerikanerne gikk i går til det uvanlige skritt å offentliggjøre en videosnutt fra et ubemannet spionfly. Etter deres mening beviser videoen at bombene ble avfyrt som et svar på angrep fra opprørere som befant seg både på afghansk og pakistansk side av grensen mellom de to landene.

Samtidig har en talsmann for Taliban sagt at åtte av deres folk ble drept i sammenstøtet. Amerikanerne hevder det er for tidlig å si at det var de som drepte de pakistanske grensevaktene. I Islamabad har imidlertid amerikanske diplomater beklaget dødsfallene.

I danske Politiken.dk har de en mer forsiktig tilnærming:

Men der er delte meninger om, hvad der egentlig skete. Således har amerikanerne nu – mod sædvane – frigivet en video, der støtter den amerikanske forklaring: At de amerikanske styrker legitimt angreb, det de mener var pro-Taleban militante. Amerikanerne siger, at styrkerne handlede i selvforsvar efter et angreb fra de militante. Omvendt mener det pakistanske militær, at soldaterne blev dræbt som resultat af en »uprovokeret og kujonagtig handling«.

(…)

I går undskyldte amerikanske diplomater for de rapporterede dødsfald. Men Pentagon insisterer på, at overvågningsbillederne viser, at koalitionsstyrkerne ramte de planlagte mål. Den amerikanske forsvarsministerium oplyser, at det endnu er for tidligt at sige, om 11 pakistanske soldater faktisk blev dræbt, som Pakistan påstår. »Alle indikationer peger på, at dette var en legitim operation mod styrker, som havde angrebet medlemmer af koalitionen«, siger pressechef Geoff Morrell ifølge AP. Talsmanden for den pakistanske hær Athar Abbas har dog en anden mening. Abbas mener, at kampene brød ud, efter at afghanske soldater, som har besat en bjergtop i et omstridt område, mandag accepterede en pakistansk opfordring til at trække sig tilbage. »De var på vej tilbage, og de blev angrebet af oprørere på deres eget territorium«, siger Abbas.

Man kan jo spørre seg; hvem tjener mest på et ødelagt forhold mellom USA og Pakistan?