Politikk

Luksusboliger med vakter

Vi har alle hørt om såkalte ”gated community” – boligkomplekser som murer seg inne, og har egne vakter som skal ivareta sikkerheten til de innenfor ved å holde de andre utenfor. De har slike i Sør-Afrika, i Pakistan, i USA – og nå i Sverige.

Victoria Park er nå under bygging i Limhamn i Malmö. Det er et område med villaer og luksusleiligheter der de som bor der kan være sikker på at uvedkommende ikke slipper inn. Området bevoktes av egne vakter og enhver som vil inn på området må henvende seg i resepsjonen. Inne på området finnes det meste som en har behov for i det daglige liv, inkludert forlystelser som restauranter, barer, treningsstudio m.v.

Men mens noen tror at dette er fremtidens boform, er andre langt mer skeptisk. Göran Cars, professor i samfunnsbygging ved Kungliga tekniska högskolan, er svært kritisk til konseptet som nå har nådd til Sverige, skriver Expressen.se.

– Här blir det som en klubb. Det skapar en fruktansvärt tråkig miljö. Folk blir räddare att vistas i offentliga miljöer och man känner ett behov att stänga in sig själv, sier Cars, og fortsetter:

– Det är en signal man skickar ut väldigt tydligt: «Vi är inte trygga, vi vill stänga ute omvärlden».

– Uppdelningen blir tyvärr tydlig, säger Göran Cars och konstaterar att boendeformen är en effekt av att samhället inte längre uppfyller medborgarnas krav på trygghet. Det här är dyrt, ovälkomnande och lite trist. Men samtidigt är det tryggt och tryggheten väger så tungt.

Norge, som ellers er så rask å vise til Sverige, de vil kanskje betakke seg denne gangen? Men det politiske lederskap burde absolutt sjekke nærmere hvorfor slike boformer nå dukker opp i Sverige.