Islam

Falske Muhammed-rykter i Jordan

I Jordan er det satt ut falske rykter om at nye boikotten av danske varer har stor effekt. Kampanjegruppen ”Profeten forener oss” hevder at de har informasjonen fra en dansk imam, som de ikke vil si navnet på.

Den jordanske gruppe «Profeten forener oss» vil ha Danmark til å unnskylde republiseringen av Muhammedtegnin­gene, og har derfor gjenopptatt en storstilt kampanje, der skal få jor­danerne til å boikotte danske varer. Og de tror, på grunn av sin danske forbindelse, at kampanjen virker.

Ifølge Utenriksministeriets utsending, Fathi El-Abed, som besøkte kampanjefolkene i april, har en dansk imam foret dem med uriktige opplysninger om hvorvidt deres tidligere boikottkampanjen virket i Danmark. El-Abed var da i Jordan for å finne ut av hva som egentlig skjedde der, ut fra at Danmark ønsker å styrke dialogen mellom Jordan og Danmark i forbindelse med Muhammedtegningene.

«Profeten forener oss» har ført boikottkampanjen mot Danmark siden republiseringen av tegningene i februar, og komiteens formann, dr. Zakaria al-Sheik, forteller til den danske utenriksrepresentanten at han glad for at boikotten har effekt i Danmark. Han bekrefter også at komiteen har dansk eforbindelser.

– Ja, vi har kilder i Danmark, men de er hemmelige, sier al-Sheik til Information ifølge TV2.dk

Al-Sheik hevdet også at store ting var i ferd med å skje i Danmark:
– Formanden fortalte mig, at der var kommet en stor nyhed, der var overalt i de danske medier: At Arla ville gå på landsdækkende tv kl. 22 og sige undskyld over genoptrykningen af Muhammedtegningerne, sier El-Abed.
El-Abed ble svært overrasket:

– Hold op, det er søreme spændende, tænkte jeg, og skyndte mig tilbage til hotellet for at følge med på nettet. Det ville jo skabe et jordskælv uden lige, hvis Arla kom på 22-nyhederne på TV 2 og sagde «Vi undskylder for genoptrykningen – køb vores varer».

Men det kom ingen unnskyldning fra Arla. Da den danske utenriksrepresantanten neste dag spurte al-Sheik hvor historien ble av, kunne al-Sheik fortelle at det var den danske statsministeren Anders Fogh Rasmussen som hadde grepet inn.

– Ifølge Al-Sheik havde Anders Fogh Rasmussen ringet til Arlas direktør og beroliget ham, og statsministeren havde derefter ringet til TV 2 og forhindret dem i at bringe det interview, hvor Arla siger undskyld. Jeg kunne ikke gøre andet end at grine og fortælle ham, at det aldrig nogensinde kunne ske, sier Utenriksdepartementets El-Abed.

Siste ord er neppe sagt i denne saken. Og om en stund ”oppdager” de nok tegningen fra Adresseavisa i Trondheim, som for øvrig Adressavisa har beklaget om den såret muslimene.