Kvinner og likestilling

Den hvite feminismen

Er det nedlatende å tro at muslimske kvinner blir undertrykt? Som om ikke sterke kvinner blir slått? Som om ikke intelligente, ressurssterke kvinner blir voldtatt?, spør Gunn Hild Lem i en utmerket kronikk.

«Kolonial feminisme». I visse intellektuelle kretser i Norge kan man ikke tillate seg å mene noe universelt om forholdet mellom menn og kvinner. Skillet som er forventet å gå mellom hvite og fargede, vestlige og muslimer, stempler paradoksalt nok all tro på en fargeblind, internasjonal solidaritet mellom kvinner som rasistisk.

«Vi» har ikke noe med å ville redde «dem», brune kvinner. Det regnes som orientalisme og mangel på kultur- og religionsforståelse, eller «brun feminisme» som er den siste merkelappen fra Dagbladets Marthe Michelet. (Må ikke blandes sammen med «svart feminisme», som regnes som flott.)

Les den meget leseverdige søndagskronikken til Gunn Hild Lem i Aftenposten.no