Terrorisme og ekstremisme

Danmarks ambassade i Pakistan utsatt for selvmordsbomber

Åtte personer er drept og minst 25 skadet da Danmarks ambassade i Islamabad ble rammet av en selvmordsbomber i dag. Ingen av de drepte eller skadde er dansker. Den norske ambassaden, som ligger like ved den danske, er evakuert. Nå spekuleres det i om det er Muhammedkarikaturene som har utløst den meningsløse volden.

Bilder fra åstedet viser at det er et stort krater i bakken. Tykk, svart røyk fra åstedet er synlig over store deler av byen, melder den pakistanske avisen The Nation.

Et titall visumsøkere skal ha oppholdt seg i området utenfor ambassaden da selvmordsbomberen slo til.

Alle veiene ut av den pakistanske hovedstaden er nå sperret, melder nyhetsbyrået Indo-Asian News Service, og legger til at samtlige personer som forsøker å forlate byen nå blir grundig sjekket.

Flere danske medier tar til ordet for at det Muhammedkarikaturene som er hovedårsaken til bombeangrepet mot Danmarks ambassade i Pakistan.

– Danmark er blitt stikkordet blant de militante muslimene. Danmark regnes som et foregangsland for Vestens aggresjoner mot islam, og Danmark ansees som det landet som gjentatte ganger har fornærmet profeten Muhammed, sier Dansk TV2s korrespondent Simi Jan, som bor i Islamabad.

Jyllands-Postens reporter i Islamabad, Puk Damsgård Andersen, undrer seg over at det var mulig å bombe ambassaden. Det skal ha vært flere advarsler om angrep. Senest for en måned siden rapporterte pakistanske medier om stammefolk, som truet med å dra inn til Islamabad for at sprenge den danske ambassaden i luften.

Andersen har i dag vært ved ambassaden, og forteller at de ga uttrykk for at de er sjokkerte, men tilføyde at angrepet også var forventet.

– Ambassaden ligger på en lille vej, og på begge sider af den står der politifolk, som kontrollerer alle, der kører ind på vejen. Det virker utroligt, at politifolkene har tilladt gerningsmændene at parkere foran ambassaden, sier Andersen.

Overfor den danske ambassade ligger en FN-bygning, som også har tatt massiv skade av eksplosjonen.

– Begge bygninger bærer tydeligt præg af den voldsomme eksplosion, men bilen, hvor bomben var placeret, blev parkeret op ad den danske ambassade, som uden tvivl har været målet for sprængingen, forteller Andersen.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre tar sterkt avstand fra angrepet mot den danske ambassaden.

– Vi uttrykker sympati med Danmark og tar sterk avstand fra terrorhandlingen. Den har krevd mange liv og gjort omfattende skader, og er et rystende bruk av vold utenfor en diplomatisk stasjon, sa utenriksministeren under en pressekonferanse i UD dag, melder Aftenposten.no.

Men Støre vil ikke spekulere på hvem som står bak.

– Dette har rammet den danske ambassaden på en grusom og tragiske måte. Vi har ikke fått noen indikasjoner på årsaken og hvem som står bak, og ønsker ikke å spekulere noe rundt dette, sa han.

I Danmark kreves det nå at sikkerheten på ambassader rundt om i verden styrkes. Det kreves også at Pakistanske myndigheter reagerer på angrepet, skriver Berlingske.dk.

Politisk kommentator, Ralf Pittelkow, åpner sin kommentar slik:

Bomben i Islamabad viser terrortruslens håndgribelige realitet. Samtidig er den en påmindelse om den værdikamp, vi står midt i. Les hele kommentaren