Islam

Bønn i arbeidstiden

Så er den egyptiske sjeiken Yusuf al-Qaradawi ute igjen for å skape rom for særordninger for muslimer i Vesten. På sin vanlige taktiske måte fremstilles kravet indirekte og ”demokratisk”. Han hevder at muslimer skulker unna jobben ved å bruke for lang tid på bønn, ti minutter er nok, sier al-Qaradawi. Bare tull og muslimsk propaganda, sier en tidligere muslim, som har avdekket al-Qaradawi og hans likemenn sin taktikk.

Yusuf al-Qaradawi er stadig på farten med krav om særordninger for muslimer. For å få arbeidsplassene til å tilrettelegge for bønn i arbeidstiden, fremstilles kravet som en kritikk av muslimene. De bruker for lang tid på bønnen, da det ifølge han holder fint med ti minutter. Al-Qaradawi sier at mange muslimer bruker mer enn tre ganger så mye som dette på ritualet, fem ganger om dagen, med innlagt vasking av hender, føtter, armer, munn, nese, ører, ansikt og mer enn halve hodet, i tillegg til underlivsritualer.I følge Los Angeles Times viser en nylig utgitt studie om seks millioner offentlig ansatte i Egypt, at hver ansatt bare bruker 27 minutter på arbeid hver dag, ifølge DagenMagazinet.no

En rekke muslimer ber på sine kontorer, i fabrikklokaler og andre steder. Dette gjør at arbeidet stopper opp, noe som har skapt en rekke problemer og debatter. Firmaer og butikkeiere har i årevis klaget på ineffektive arbeidere og arbeidere som ikke oppfyller sin arbeidskvote på grunn av aktive og lange bønnestunder.Men en egyptisk eksmuslim, som nå har konvertert til kristendommen, hevder at det hele bare er tull og propaganda.

– Innen islam finnes en ordning som heter Qada. Det betyr at man kan ta igjen den bønnetiden eller andre plikter som man ikke får gjort i løpet av en arbeidsdag. For eksempel fasting. Qada gjelder både for dem som arbeider og for dem som er på reise og ikke får bedt til faste tider eller fulgt fasten, sier Paul Johansen.

Qada trer også i kraft om en muslim er syk eller av andre grunner ikke kan gjennomføre sine muslimske plikter.Den tidligere muslimen hevder at ordningen med å be i løpet av arbeidsdagen bare er et skalkeskjul for å promotere islam i Vesten.

– Det er dumsnilt av for eksempel nordmenn å gi muslimene rett til bønnesteder og faste bønnetider i fabrikker og for dem som er ansatt ved kontorer. Dette betyr at de får rettigheter som de ikke en gang kan kreve i den muslimske verden. Muslimer krever tid og steder for å be nærmest over alt, men det er kun et utslag av propaganda, sier Johansen.

Han etterlyser også vedtak i FN hvorvidt det er en menneskerett at man skal kunne ha tid og plass til å be i løpet av arbeidstiden.

Johansen påpeker videre at det å være ansatt i stat eller kommune i Egypt ikke er ensbetydende med å yte maksimalt, og han er ikke overrasket over gjennomsnittlig en snau halvtimes arbeid per dag. Dette fordi det er en gammel tradisjon med at stat og kommune plikter å ansette alle som er ferdig utdannet.Utslaget av at lite blir gjort i statlige firmaer skal ha ført til at privatisering har skutt fart i Egypt de siste ti årene. Private har da også, i motsetning til de offentlige firmaer, kunnet vise til overskudd ved driften.

Johnsen er ikke den eneste som hevder at islamister utnytter det demokratiske system for å promotere islam i Vesten. I Nettavisen.no i juni i fjor hevdet juristen Mohammed Hussein at Norges og Europas demokratiske system utnyttes av islamistene i deres islamiseringskamp:

– Det demokratiske system i Norge og Europa gir rom for religionsfrihet og ytringsfrihet og finansierer menigheter og religiøse organisasjoner. Dette er blitt benyttet av Muslimbrødrene til å infiltrere de muslimske miljøene, verve medlemmer og bygge det islamistiske nettverket som er blitt så synlig i det siste. Det teologiske grunnlaget for Muslimbrødrene er den mest ekstreme og fundamentalistiske retning innen islam og Dr. Tariq Ramadan er en av dem, sa Hussein.

Han unnlot heller ikke å definere al-Qaradawi som islamist:

– Jeg er muslim og det er mange moderate muslimer i Norge, men islamistene i Norge som styrer Islamsk Råd arbeider for å islamisere Norge. De har tett samarbeid med den islamistiske lederen Yusuf al-Qaradawi som er farligere for Norge enn bin Laden fordi han arbeider for å islamisere Europa, sa Hussein.