Terrorisme og ekstremisme

Al-Qaida sto bak terrorangrepet – nå truer de også Norge

Al-Qaida tok i går på seg skylden for terrorangrepet på den danske ambassaden i Pakistan. Den var en hevn for Muhammedkarikaturene. Nå truer organisasjonen med flere angrep, både mot Danmark og Norge.

Terrorangrepet mot Danmarks ambassade i Pakistan var hevn for offentliggjøring av Muhammedkarikaturene og skal betraktes som en kraftig advarsel, lyder det fra terrornettverket al-Qaida. For hvis der ikke kommer en unnskyldning fra Danmark, så vil det komme mange flere angrep. Mandagens selvmordsbombe vil i så fall kun være «den første regndråbe», melder Berlingske Tidene.dk.

Erklæring på publisert på Internettet sent i går kveld. Attentatet mot den danske ambassaden kostet minst seks mennesker livet, og flere titalls ble skadet. Blant de døde var en dansk statsborger med pakistansk opprinnelse og to lokale, som arbeidet på ambassaden.

– Angrepet var en hevnakt mot den vantro stat kalt Danmark, som offentliggjorde tegninger, som var fiendtlige mod Allahs budbringer, lyder det i erklæringen fra al-Qaidas leder i Afghanistan, Mustafa Abu al-Yazid, som er avsender av budskapet. Det heter videre:

– Operasjonen er en advarsel til den vantro stat, og alle som står side om side med den, så de blir avskrekket fra deres synd, og slik at de kan unnskylde seg for hva de har gjort.

Al-Qaida sier videre at det snart vil bli offentliggjort et opptak av selvmordsoppdraget.

Målene for de neste angrepene skal være ambassader og diplomatisk personell fra land som også har trykket tegningene. Norge er blant landene der noen (få) har publisert tegningene. Ifølge IntelCenter gjør det Norge direkte truet av al-Qaida, noe som antakelig ikke blir bedre av at Norge, ved Adressavisa i Trondheim, har laget sin egen Muhammed-karikatur.

– Dette var nytt for meg, sier Norges ambassadør i Pakistan Aud Marit Wiig til Aftenposten.no.

Hun står midt i flyttearbeidet, etter at den norske ambassaden stengt og staben har flyttet til nye, hemmelige lokaler.

– Dette må vi finne ut mer om. Det er selvsagt noe vi må ta alvorlig, sier ambassadøren.

Nyhetsbyrået Reuters har ennå ikke verifisert erklæringens ekthet, men den amerikanske terrorekspert Evan F. Kohlmann sier at der er god grunn til å anta at erklæringen er ekte.

Et videoopptak fra overvåkningskameraer på den danske ambassaden under bombesprengningen blir nå analysert av Politiets Efterretningstjeneste (PET), som har sendt tre eksperter fra Danmark til den pakistanske hovedstaden for å avdekke omstendigheter ved bombeangrepet.

Flere kilder sier til den pakistanske avis The Dawn at folkene bak bomben har sørget for at bilen ville sprenges i fillebiter, slik at den kunne gjøre så stor skade som mulig. Det er funnet fragmenter av bomben 500 til 700 meter unna sprengingsstedet. I krateret fra bomben er der funnet stykker av bilen på tre centimeter i diameter. Kun motoren og to støtdempere er funnet i hel stand. Sjokkbølgene fra eksplosjonen forårsaket skader på over 50 hus og 42 biler innenfor en radius på 100 meter.

Les også politisk kommentator Ralf Pittelkows tanker om Terror og verdier i JP.dk