Ufrivillige ekteskap

75 års aldersforskjell på brud og brudgom

Etter at en 92 år gammel mann ønsket å inngå ekteskap med en 17-årig jente, har myndighetene satt ned foten. 75 år aldersforskjell ble også for mye for dem. Nå har de endret loven.

Egyptiske myndigheter har innført en ny lov som begrenser aldersforskjellen mellom ektefeller. Nå godtas ikke mer enn en aldersforskjell på 25 år. Lovendringen kom i stand etter at en 92-åring ville gifte seg med en 17-åring, melder BBC ifølge TV2.no.

I Egypt er det et velkjent fenomen at velstående eldre menn fra Gulf-landene kommer og ønsker å gifte seg med svært unge jenter. Disse er ofte fattige jenter fra landsbygda.

Myndighetene anser denne praksisen for å være menneskehandel, som de nå prøver å regulere. Ifølge det egyptiske Justisdepartementet vil man kunne gjøre unntak fra loven dersom ektemannen på forhånd setter inn en «stor sum penger» på en bankkonto i kvinnens navn.

Men det spørs vel om en slik regulering vil stoppe praksisen, det kan jo likegodt være at den kan fungere som en gulrot – jentas familie, og eventuelt jenta selv, ser utsikter til lett tilgang på penger. Og penger på ”jentas konto” er vel antakelig en konto i Egypt? Samtidig er det vel et spørsmål om rike gulfmenn lar seg stoppe av de summer det med rimelighet vil være snakk om her.

Da er det kanskje mer effektivt at begge parter registreres hos Justisdepartementet, som vil undersøke at ønsket om å inngå ekteskap er reelt, men det heter at dette skal skje ”i unntakstilfeller”.