Vold og overgrep

Overfall av utenlandske guttegjenger og rasisme

Det rapportertes stadig om guttegjenger som overfaller uskyldige. Utviklingen ser dessverre ut til å gå i en svært gal retning: gjenger består av yngre og yngre gutter, hovedsakelig av utenlandsk opprinnelse. I pinsen opererte minst to slike gjenger. I Drammen ble en gruppe ungdommer på telttur brutalt overfalt, mens kvinner i Oslo ble grovt seksuelt sjikanert – av gutter som ikke eller knapt er blitt tenåringer. Men ved å formidle dette er veien kort til å bli definert som rasist.

Det er ikke lenge siden en fortvilet mor fortalte i Aftenposten om at hennes sønn var blitt brutalt overfalt og ranet i Oslo. Under tittelen Skam deg, Raja! skriver den fortvilte mor, som hun også signerte innlegget med, at i deres hjem står folkeskikk og respekt for medmennesker høyt på den daglige agendaen.

Samtidig med at hennes sønn blir slått ned og ranet av innvandrergjengen, så gir Aftenposten spalteplass til den selvutnevnte talsmann Abid Raja for å promotere sin bok blant annet ved å hevde at navngitte Frp-politikere er rasister. Disse ”rasistene”, og andre i deres selskap, er de som formidler en virkelighet som Raja og hans likesinnede dessverre ikke vil vedkjenne seg.

Fortvilet mor og hennes familie, ikke minst den overfalte sønnen, har derimot fått virkeligheten midt i trynet. Moren velger ikke å forholde seg passivt, men utfordrer ”talsmannen” på følgende:

Mange innvandrere kommer til dette landet fordi de flykter fra eget opprinnelsesland med ønske om fravær av vold og bedre velferd og muligheter for sine barn. Hvorfor viderefører da så mange den samme kriminaliteten og volden som de selv flyttet fra? Og hvorfor reiser ingen av dem seg opp i protest mot dette? Hva tror du er grunnen, talsmann Abid Raja?

Og dersom de du hevder du er talsmann for finner vårt samfunn så uutholdelig, hvorfor blir de da værende her? Det er faktisk ingen boplikt i dette landet!

Det er slik, Abid Raja, at når man skal iverksette tiltak, må man først innhente informasjon som skal danne beslutningsgrunnlaget for valg. Tallenes tale er klar i denne sammenheng: Innvandrere topper de fleste negative samfunnsstatistikkene. Det er ikke rasisme å påpeke dette. Det er utgangspunktet for å iverksette tiltak og finne løsninger.

”Talsmannen” vil derimot ikke imøtekomme ”fortvilet mor”. Raja synes mest bestyrtet over at hun får anledning av Aftenposten å få sitt innlegg på trykk anonymt. Men bedre blir det ikke av at Aftenposten lar Rajas bestevenn, Wasim Zahid, ta den ”utsatte” Raja i forsvar.

HRS, som ikke er noen organisasjon som Raja synes godt om, har fått flere henvendelser fra familier som har opplevd det samme som fortvilet mor. Budskapet er klart – hvordan skal vi stoppe en utvikling i det norske samfunnet der stadig voksende innvandrergjenger skaper stadig mer bråk? Flere av disse henvendelsene handler også om det unevnelige – at diskusjoner om eller relatert til islam på skoler, gjerne i friminuttene, fører til trusler og slåsskamper. Skoleledelsen utviser stor frykt for å ta tak i problemet, og igjen sitter familier og voldsutsatte gutter, som opplever seg sviktet. Hvorfor skal ikke deres rettsvern være like sterkt som andres? Er det noen som tror at en slik utvikling medfører mindre fremmedhat?

Skal vi tie om dette? Skal vi tie av frykt for at offentlig diskusjon kan skape (mer) rasisme?

Hvor er enkeltaktørene eller organisasjonene som gikk knallhardt ut og krevde full gjennomgang av eventuell rasisme i det offentlige etter at det forkastelige skjedde: en svart mann ble etterlatt skadet i Sofienbergparken i Oslo. Hvorfor tier de samme når det skjer noe med motsatt fortegn – til tross for at flere av disse hendelsene nettopp har funnet sted i den samme Sofienbergparken. Hva er det vi frykter; virkeligheten? Og, ikke minst; hvor er regjeringen?

Lørdag kveld ble minst ti kvinner utsatt for grov sjikanering. De ble antastet av en somalisk guttegjeng i Sofienbergparken i Oslo, melder Dagbladet.no.

Guttegjengen i alderen 11-13 år stoppet jentene og spurte om de visste hvor mye klokka var. Ei av dem svarte, men fikk en uventet respons:

– Jeg sa: «Beklager, jeg har ikke klokke». Plutselig kom de bakfra, dro opp kjolen og tok hånda i skrittet. De dro også til side overdelen på kjolen min og tok meg på brystet. Jeg ble helt lamslått og sjokkert, sier Mariann.

– Jeg ropte: «Hva faen er det dere gjør?»

Hun forteller at guttene bare lo og så ut til å ha det morsomt før de stakk fra avgårde. Hun velger å fortelle om det hun opplevde fordi hun mener det er noe som fortjener oppmerksomhet.

– Det kan virke uskyldig nå, men hva gjør disse guttene når de blir eldre? De har allerede en skremmende gruppementalitet, sier Mariann, som frykter for at mer alvorlige overgrep kunne skjedd hvis det ikke hadde vært for at hun møtte guttegjengen på åpen gate.

En annen av de antastede kvinnene har også fortalt Dagbladet.no om sin opplevelse med guttegjengen:

– Jeg må ha vært i mine egne tanker, for plutselig var jeg omringa av en haug med guttunger. De reiv og sleit i klærne mine. De klarte å få meg ned i bakken. Da dro de av genseren og toppen min. De forsøkte å dra av meg shortsen. Det var hender overalt på kroppen min, sier den 24-årige kvinnelige studenten.

Hun ønsker anonymitet fordi hun frykter å møte på guttegjengen igjen, men har tatt kontakt med den kvinnen som fortalte om hendelsen til Dagbladet.

– Det er på en måte litt mindre skremmende å vite at det er flere som har opplevd det samme. Det betyr at jeg var et tilfeldig offer, sier kvinnen.

Hun forteller at hun har tydelige blåmerker på brystet og smerter i skuldra etter møtet med guttegjengen. Hun hadde vært i parken med et par venninner og var på hjem da det skjedde en gang mellom klokka 19 og 20 lørdag kveld.

– De virka veldig unge og barnslige. De bare lo mer og mer etter hvert som de fikk se mer av meg. Jeg gråt og hylte etter hjelp. Etter fire-fem minutter hørte jeg noen true med å ringe politiet. Da løp de mens de bare lo enda mer, sier hun til Dagbladet.

Kvinnen har til nå ikke valgt å gå til politiet med sin historie, men har planer om å anmelde forholdet i dag.

– Jeg trodde ikke det var noe vits i, og at det ikke ville føre noe steds hen. Men nå som de har vært etter så mange jenter, så må jo dette få konsekvenser for dem. Selv om de er barn kan de ikke gå rundt å gjøre slikt, sier hun.

Guttene, alle under 14 år, skal være pågrepet. Politiet vurderer om de skal ta kontakt med barnevernsinstitusjoner i forbindelse med saken.

Men heller ikke i Drammen var det noen særlig rolig pinsehelg. Her ble fire gutter sendt til sykehus med bruddskader etter å ha blitt slått med kjepper og stokker ved Ballatjern i Nedre Eiker natt til søndag. Én av guttene har kraniebrudd, og har sydd 26 sting, melder DT.no.

Det var 8-10 ungdommer i alderen 17-18 år var i natt på teltturen, da en mindre gjeng på 6-7 personer dukket opp ved tjernet ved 23-tiden. Ifølge politiet startet denne gjengen å lage bråk, og ble etter en stund jaget bort fra stedet. Ved 3.30-tiden kom imidlertid gjengen tilbake igjen.

– Da hadde de fått med seg flere folk. De knuste flere bilruter, ødela telt og slo flere av ungdommene med kjepper og stokker, sier operasjonsleder Tor Stein Hagen i Søndre Buskerud politidistrikt.

Ifølge øyevitneskildringer skal gjengen, som da bestod av omtrent 15 personer, ha slått etter alt og alle med balltrær og trestokker. De fire guttene som fikk bruddskader skal ha ligget i teltet sitt da gjengen gikk til angrep. En av de overfalte guttene (17) forteller i et videointervju med DT.no (tilgjengelig på artikkelen, link over) at de opplever angrepet som utrolig feigt – ikke minst ved at de også ”gyver løs på jenter”. Han etterlyser rett og slett ”moralen til en del folk”. To andre gutter som også tilhørte gjengen som ble overfalt, forteller at de er redde for konsekvensene:

– Nå kommer enten nordmennene til å gi seg, eller så kommer de til å starte en krig, for å si det sånn. Så det blir jo enten eller. Og hvis de hevner det her igjen, så kommer de til å hevne det, så kommer det bare til å bli et rent helvete. Det kommer til å bli med skytevåpen, og alt mulig rart.

Politiet skal ha fått oppgitt flere navn, men ingen skal så langt være pågrepet.

La oss bare håpe at alle ansvarlige tar dette så alvorlig som det fortjener. Stemplet som rasisme eller ikke.