Ytringsfrihet

Muhammed-tegner fikk Shappo-prisen

Tegneren Kurt Westergaard fikk i går Sappho-prisen for tegning av Muhammed med bombe i turbanen. Det var akkurat denne tegningen som skapte mest konflikt under Muhammed-bråket. Under overrekkelsen fikk Westergaard høre at han ikke er noen helt, men at han rett og slett har utført sitt arbeide – og at han står opp for noe av det viktigste i samfunnet; ytringsfriheten.

Skuespiller, skribent og debattør Farshad Kholghi, som også er medlem av Sapphos redaksjon, la ikke skjul på at han er stolt over å kunne overrekke prisen til tegneren Kurt Westergaard.

– Kurt, du er ingen helt. Det er der ingen af os, der er. Du gør blot dit arbejde, og det har du lov til – det har vi alle. Men i stedet for at gemme dig under dynen, som så mange andre, kæmper du for, hvad du tror på, Kurt, sa Kholghi ifølge JP.dk.

Derpå siterte Kholghi fra den danske fotballsangen: «Vi er røde, vi er hvide, vi står sammen side om side…» for å poengtere at danskene kan sto sammen om enhver sportsbegivenhet, men når det virkelig gjelder nos så viktig som ytringsfriheten, så kan man ikke lenger finne ut av hva man skal gjøre.

– Danmark opfører sig, som var det besat. Men vi kan lære noget af vores fjender – de står sammen hver eneste dag, mens vi ikke kan finde ud af at holde sammen, ikke engang i kampen om ytringsfrihed, sa han.

Kulturminister Brian Mikkelsen mente at Kurt Westergaard velfortjent kunne ta imot prisen og de mange pene ord.

– Nogle værdier er bedre end andre, og dem må man gerne kæmpe for. Ytringsfrihed er fundamentet for demokrati, men demokrati er ikke gratis, og derfor bliver vi alle nødt til at kæmpe for det, og det har du gjort, sa Mikkelsen.

Kulturministeren fant det også oppsiktsvekkende at vi nesten 20 år etter Berlinmurens fall, fortsatt diskuterer ytringsfriheten. Han mener vi alle har en plikt til å forsvare ytringsfriheten, hvilket han også avsluttet sin tale med. For øvrig hadde kulturminister Mikkelsen i går på trykk en kronikk om nettopp ytringsfriheten, under tittelen: Vi må ikke lade frygten vinde

Kurt Westergaard var meget rørt over de mange taler, og understreket at han er glad og stolt over å arbeide i Danmark med demokratiske verdier. Westergaard påpekte at noen mennesker hater denne del av verden, men at de kanskje likevel blir tiltrukket av den. Han avsluttet med følgende anekdote:

«I et land langt borte havde man endelig opfundet et misil, der kunne nå Danmark, men da det skulle affyres, ville det ikke lette. Det ville det ikke, fordi der var så mange, der klyngede sig til det, da de ville med…»

Flere kjente personligheter var tilstede under prisutdelingen, blant annet fjorårets vinner, kulturredaktør i Jyllands-Posten Flemming Rose. Da var det informasjonsleder i HRS, Hege Storhaug, som var prisutdeler. Tilstede i år var også Pia Kjærsgaard fra Dansk Folkeparti og Naser Khader fra Ny Alliance, som alle mente prisen gikk til rett perosn.

– Det var på tide, at han fik den. Det er vigtigt, at vi støtter op om ytringsfriheden og at vi viser, at vi er en masse, der holder sammen i kampen, sa Khadar.