Ufrivillige ekteskap

Låste inn svigerdatter i 13 år

En 62-årig svigermor er blitt tiltalt for å ha holdt to av sine svigerdøttere i fangenskap i sitt eget hjem i en årrekke. Den ene av svigerdøtrene ble holdt i fangenskap i hele 13 år.

Naseebah Bibi, 62, med opprinnelse fra Pakistan er tiltalt for å ha holdt sin svigerdatter, Nagina Akhtar, innelåst fra 1993 til 2006. Nagina kom fra Pakistan til Blackburn i 1993 på et såkalt arrangert ekteskap. Her bodde ekteparet sammen med storfamilien, det vil si mannens foreldre, deres øvrige barn og deres ektefeller.

I fangenskapet i sitt eget hjem skal Nagina ha blitt tvunget til å sy i opptil 15 timer om dagen. Hun skal av og til ha fått lov til å hente sønnen på skolen, og det var skolens personell som alarmerte noen sosialarbeidere.

Svigermoren er også tiltalt for å ha holdt sin andre svigerdatter, Nisbah Akthar, i fangenskap i to år, fra 2005 til 2007. Nisbah klarte å stikke av fra hjemmet etter et dobesøk, da familien hadde glemt å bevokte utgangsdøren. Siden Nisbah aldri hadde vært utenfor døren, visste hun ikke hvor hun skulle løpe. Hun fikk hjelp av annen familie av asiatisk kvinne, som tilkalte politiet.

Nisbahs ektemann, Nadeem Akthar (30), ansatt ved et sykehus, er også tiltalt for å ha holdt sin kone i fangenskap og for å ha utøvet vold mot henne. Han nekter for begge anklagene.

Basharat Ditta, som forsvarer mor og sønn, sier at saken dreier seg om ”kulturelle forhold”:

«These are cultural issues within the community in which they live,» said Mr Ditta.

«These issues were explored at the police station and at one stage it was indicated they would not be prosecuted. A subsequent review of that decision has led to their appearance in court,» skriver Daily Mirror

Både mor og sønn er løslatt mot kausjon mens de venter at saken skal opp for Preston Crown Court på et senere tidspunkt.