Islam

Konvertitter som leder an

Islamisk Trossamfund i Danmark har fått nye talspersoner. En av disse er den danske konvertitten Bettina Meisner. Dermed kan det synes som om den danske paraplyorganisasjonen for muslimske foreninger prøver seg på det samme som Islamsk Råd Norge (IRN), nemlig å sette en kvinnelig konvertitt i førersete. I 2000 ble Lena Larsen leder av IRN – senere uttalte hun at erfaringen var at hun ble sett på som en mørkekvinne. Allerede etter første dag som talsperson kan mye tyde på at Bettina Meisner havner i samme bås.

Under tittelen ”Hård ilddåb for ny islamisk talskvinde” formidler Berlingske.dk at den nye talspersonen Bettina Meisner (42) for Islamisk Trossamfund i Danmark ikke akkurat gjorde noen strålende debut. Meiser, og hennes kollega Imran Shah, hadde planlagt å gi telefonintervjuer på deres første dag som representanter for trossamfunnet, men presset ble for stort. Dermed måtte paret innkalle til en spontan pressekonferanse. Men konferansen synes å ha gitt flere spørsmål enn svar.

Et spontant indkaldt pressemøde betød en hård debut til de to nye talspersoner i Islamisk Trossamfund, Bettina Meisner og Imran Shah.

Det er tydeligt, at Bettina Meisner ikke er vant til al den opmærksomhed, hun får fra de fremmødte pressefotografer. Den kvindelige halvdel, af den nye talsmandsduo i Islamisk Trossamfund, misser med øjnene, hver gang hun bliver fotograferet. Hun ser lettere irriteret ud.

Så snart de fremmødte journalister stiller spørgsmål, bliver stemningen yderligere presset. Hvad mener Bettina Meisner om stening? Hvad synes hun om Hizb ut-Tahrir? Har Islamisk Trossamfund nogen bagtanker med at udnævne en kvinde som talsperson?

Journalistene interesse forklarer de langt på vei selv, nemlig ved at det ikke er hver dag at en kvinnelig, dansk konvertitt med hijab blir utnevnt som talsperson for en muslimsk menighet. Samtidig er de lite fornøyd med hennes svar.

Bettina Meisner efterlod mange åbne spørgsmål efter sin debut hos pressekoret. Selv ufarlige spørgsmål blev besvaret uklart.

»Der kom en pressemeddelse i går, hvor vi forklarede, at Imran og jeg er de nye talspersoner,« lød Bettina Meisners svar på, hvornår det blev besluttet, at hun skulle have sin nye post.

Den tidligere talsmand i Islamisk Trossamfund, Kasem Ahmad, trådte tilbage efter at have deltaget i en demonstration, der blev arrangeret af den ekstreme islamiske bevægelse Hizb ut-Tahrir.

Hans deltagelse i marchen mod Muhammedtegningerne blev mødt af kritik fra både politikere og andre muslimske organisationer. Bettina Meisner blev i går også spurgt om hendes forhold til Hizb ut-Tahrir, men det ville hun ikke kommentere i længere sætninger.

»Vi kan samarbejde med alle muslimer. Men jeg synes, at vi skal lade fortiden hvile,« sagde talskvinden, der heller ikke ville afsløre, om hun selv har deltaget i Hizb ut-Tahrir-arrangementer.

Bettina Meisner er ingen ukjent størrelse i Danmark. Hun har i flere sammenhenger beskrevet seg selv som en ”søkende sjel”. Ifølge Berlingske ble hun allerede som 11-åring engasjert i Pinsekirken. På en reise til London som 17-åring, hvor hun møtte en rekke arabiske muslimer, oppdaget hun islam.

»Det gik op for mig, at mine kristne argumenter ikke altid holdt vand, når vi diskuterede,« skriver hun i en beretning på Islamisk Trossamfunds hjemmeside.

Meisner er mor til fire og utdannet grunnskolelærer. Hun er også talsperson for Moskeforeningen Kbh. Hun har arbeidet aktivt for at danske konvertitter skal kunne undervises i islam på dansk. Samtidig hjelper hun dansker med å konvertere til islam, som hun selv gjorde for 25 år siden.

»Det befriende var, at jeg oven på alle mine bekymringer havde en behagelig følelse af, at når jeg blot kom til moskeen, ville jeg finde ro,« skriver Bettina Meisner på Islamisk Trossamfunds hjemmeside.

Med de manglende svar fra pressemødet i går, er det svært at forestille sig, at Bettina Meisner får ro på posten som talskvinde for Islamisk Trossamfund.

Mye kan tyde på at Bettina Meisner kan havne i samme kryssild som den norske konvertitten Lena Larsen. Da hun ble valgt som leder av Islamsk Råd Norge (IRN) i 2000, manglet det neppe på visjoner, men senere har Larsen betegnet perioden som vanskelig – spesielt relatert til media. Blant annet forteller hun at hun følte seg behandlet som en «mørkekvinne» :

– Jeg trodde jeg skulle få spille en rolle som brubygger mellom muslimer og det norske samfunnet, men ble i stedet framstilt som en mørkekvinne av media. Plutselig var jeg en skurk, og på imamenes side, sa Larsen til Dagsavisen.no.