Islam

Japansk forlag unnskylder seg overfor muslimer

Et japansk forlag har ydmykt sagt unnskyld til muslimer etter å ha behandlet koranen respektløst i en berømt tegnefilm. Muslimer krever derimot at regjeringen slår hardt ned på tegnefilmskaperne.

Tegnefilmen Jojo’s bisarre opplevelser ble utgitt for flere år siden, i 2001. I filmen opptrer en ond figur, som med koranen i hånden gir ordre om at filmens helt og hans venner skal henrettes.

Tegnefilmen har skapt store protester i den muslimske verden, siden en versjon med arabiske undertekster ble lagt ut på internett i fjor. Vrede debattører oppfordrer til boikott av japanske varer, hvis ikke den japanske regjeringen slår hardt ned på tegnefilmens skapere.

– Serien fremstiller muslimer som terrorister, hvilket ikke er sant, sier sheik Abdul Hamid Attrash, som er formann for fatwa-komitéen hos Al-Azhar, den høyeste myndighet i Egypt innenfor sunni-grenen av islam, til det japanske nyhetsbyrået Kyodo, melder dr.dk.

Men av frykt for at Japan skal bli utsatt for samme kampansje som Muhammed-krisen i Danmark utløste, har forlaget som har utgitt filmen bedt ydmykt om unnskyldning. Samtidig har forlaget øyeblikkelig stoppet salget av både tegnefilmen og tegneserien som filmen er baseret på.

Så gjenstår det å se om muslimene aksepterer forlagets unnskyldning, eller om den japanske regjeringen tvinges på banen – og eventuelt hvilken linje den legger seg på.