Vold og overgrep

Israelske soldaters drap var falsum

12-årige Mohammed al-Durra ble et ikon i hele den arabiske verden da en fransk tv-kanal filmet den skrekkslagne gutten som ble kaldblodig drept av israelske soldater. Philippe Karsenty har i flere år hevdet at reportasjen var iscenesatt. Nå har en fransk domstol avsagt sin dom: Karsenty har rett i å hevde at reportasjen var falsk. TV-kanalen vil anke dommen.

Philippe Karsenty (41) har brukt flere år av sitt liv for å bevise at den franske tv-kanalen France 2 hadde iscenesatt de israelske soldatenes såkalte kaldblodig drap av 12-årige Mohammed al-Durra.

Siden 2004 har Karsenty påstått at reportasjen fra France 2 var et falsum. Historien om hvordan en gutt ble drept, og hans far alvorlig kvestet, av israelske soldater under et sammenstøt ved en jødisk bosettelse på Gaza-stripen, var produsert av France 2’s korrespondent og stjernereporter i Midtøsten, Charles Enderlin, i 2000.

Sjokkbildene gikk verden over, og 12-årige Mohammed al-Durra ble et ikon på Israels råhet og brutalitet. Men Karsenty, selv jøde og drifter av et uavhengig medievakthund-selskap, Media-Ratings, hevdet derimot at filmen var iscenesatt. France 2 svarte med å anlegge sak mot Karsenty for injurier. I den domstolsbehandlingen gikk daværende president Jacques Chirac god for stjernereporten Enderlin. Karsenty ble i 2006 dømt i første instans til å betale en bot på 1.000 euro og en symbolsk euro i erstatning.Karsenty hadde derimot ikke tenkt å gi seg mot overmakten. Han anket dommen, og har nå brukt ytterligere to år på å samle bevis for sine påstander. På tirsdag kom forløsningen. Da dommerne hadde sett hele opptaket i uredigert form fra France 2 og gått gjennom andre beviser, besluttet de at Karsenty har rett til å hevde sine påstander: hele innslaget og ”drapet” er resultat av manipulasjon.

– Frankrikes ære er i dag reddet takket være det franske rettsvesen. Det har vært hardt arbeid, og jeg er begeistret over resultatet. Nå er det opp til politikerne og Frankrikes president til å tvinge Franc 2 til å anerkjenne sine feil, sa Karsenty foran et enkelt – utenlandsk – tv-kamera etter dommen.

Karsenty krever at France 2 i en nyhetssending unnskylder overfor hele verden for å ha brakt et innslag som satte hele den muslimske og arabiske verden i brann med tallrike dødsfall som følge.

– Det er på tide at de folk som har sendt ut denne falske reportasjen stilles til ansvar. Den amerikanske journalist Daniel Pearl ble halshugget for å hevne dette falske drapet på en palestinsk gutt, sier han og fortsetter:

– Det er på tide at man stopper anklagerne mot jøder og israelere om at de er rituelle barnemordere, og det er på tide at man holder opp med å manipulere med den muslimske verden, hvor mange foretrekker å leve i fred.

Saken går tilbake til den 30. september 2000. Under en skuddveksling ved bosettelsen Netzarim på Gaza-stripen søkte den 12-årige Mohammed al-Durra sammen med sin far ly bak en 70 centimeter høy sementblokk. På slørede bilder ser det ut som både far og sønn skytes. Fra palestinsk side fastslås det at kulene kom fra israelske soldater. Men Karsentys beviser forteller noe annet:

· Til stede foran bosettelsen i Gaza var kun palestinske fotografer. France 2 journalisten Enderlin var i Ramallah, men valgte at tro på sin fotograf, Talal Abu Rahma.

· Abu Rahma har i en egenerklæring fastslått at israelerne i opp mot 45 minutter skjøt mot den 12-årige Mohammed al-Durra og hans far. Men det var kun syv kulehull i muren bak dem.

· Selv om de to ofrene ble rammet av henholdsvis tre (gutten) og 12 kuler (far), var det ingen spor etter blod – verken på deres tøy eller på bakken.

· Fra det uredigerte opptaket til France 2 er det mye som tyder på at det er snakk om et iscenesatt drama. Palestinere faller om, som om de er skutt, men reiser seg igjen og spiller så scenen om igjen.

· Ett sted på båndet, etter at den 12-årige gutten angivelig er drept, beveger han plutselig på armen.

En ekspertrapport, utarbeidet av Jean-Claude Schlinger som i 20 år har arbeidet for det franske rettsvesenet, fastslår på bakgrunn av opptakene at hvis far og sønn overhodet hadde blitt beskutt, måte skuddene komme fra den palestinske posisjon. Dette fordi de rammer direkte inn i muren og ikke fra en skjev vinkel.

– Når der kun er syv skutthull i en mur som israelske soldater skal ha skutt imot i 45 minutter så vet til og med et 5-årig barn, som spiller videospill, at det er løgn. Det skulle vært flere tusener. Og tror man virkelig at det vil ta 45 minutter for israelske skarpskyttere å treffe et fast mål kun 80 meter vekk?, spør Karsenty og fortsetter:

– Jeg vet ikke om gutten er i livet i dag, eller om han overhodet heter Mohammed al-Durra. Mitt arbeid stopper ved avslutningen av France 2’s film. Den gutt man ser i innslaget, er ikke død. En gutt som er død, kan ikke bevege armen og se opp mot kameraet.

France 2 har derimot ingen planer om å unnskylde seg. Stjernereporter Charles Enderlin skriver på stasjonens hjemmeside at kanalen vil anke dommen til neste trinn i rettsvesenet. Samtidig hevder han at dommen ikke sier noe om at Karsenty har bevist at reportasjen var løgnaktig. Derimot mener domstolen at Karsenty er i god tro til å rette hard kritikk mot France 2, og det er denne delen av dommen kanalen vil anke. Les hele den oppsiktsvekkende reportasjen hos JP.dk