Terrorisme og ekstremisme

Islamistisk terror på vei nedover

Ifølge en ny forskningsrapport ble færre mennesker drept av islamistisk terrorisme i 2007 enn i 2006. Denne form for terrorismen skal ha falt markant i fjor, og den canadiske forskningslederen mener det beviser at ”islamistene har skutt seg selv i foten”.

Den nye canadiske rapporten fra Simon Frazer Universitetet i Vancouver er basert på statistiske data fra USA, og viser at antallet av terrorangrep fra islamister på globalt plan falt med 40 prosent i 2007 i forhold til året før, skriver Ritzau/AFP ifølge Kristelig Dagblad.dk. Rapporten, som er finansiert av regjeringen i Canada, Norge, Sverige, Sveits og England, konkluderer med at terroren på verdensplanet har gått ned, i motsetning til hva mange amerikanske og europeiske eksperter mener.

Tallene omfatter derimot ikke ofrene for volden i Irak. Forskerne har på bakgrunn av meningsmålinger i den arabiske og muslimske verden siste år, i Saudi-Arabia og Pakistan, konkludert med at støtten til og forståelsen for terrorisme er falt i den muslimske verden.Ifølge en ABC News/BBC-spørreundersøkelse fra 2006 har muslimenes støtte til angrep på sivile falt med 50 prosent i Bangladesh, Indonesia, Libanon og Pakistan siden 2002. Kun én prosent av afghanere uttrykker sterk støtte til Taliban og lokale terroristgrupper.Lederen av forskningsenheten ved Simon Frazer Universitetet, Andrew Mack, mener at den nedadgående kurven for terroren er «et bevis på at islamistene har skutt seg selv i foten».

– De er blitt sine egen verste fiender. I hele verden har der vært en kraftig reaksjon mot de islamistiske terrororganisasjonenes vilkårlige vold, som for det meste har været rettet mot andre muslimer, sier Mack til Media Global.

Den canadiske rapport har også gode nyheter for Afrika. Det samlede antall konflikter i Afrika er falt jevnt siden 1990, da Afrika syd for Sahara var den mest krigsplagede region i verden. Men forskerne tør ikke si noe om hvor permanent denne utviklingen er.

– Det kan også bare være en stille periode, spesielt med det bråk som nå er under oppseieling omkring Den Sentralafrikanske Republikk, Chad, Sudan og Nord-Uganda, sier Chris Blattman, post.doc. stipendiat ved senter for Global Utvikling.