Politikk

Islamister befester sin posisjon i Kuwait

Radikale islamister styrket sin posisjon ved valget i Kuwait. Men heller ikke ved dette valget ble det plass til noen kvinner i parlamentet i det styrtrike oljelandet.

Både sunniislamister og shiamuslimer ble styrket ved valget i Kuwait, melder AFP. Resultatet viser derimot at det stadig ikke er plass til kvinner i parlamentet. Kvinnelige kandidater stilte opp for andre gang, men ingen av de 27 kom inn.

Ytterliggående sunniislamister klarte seg godt ved lørdagens parlamentsvalg, der de fikk til sammen 21 av de 50 plassene. Dette er en fremgang på fire i forhold til det forrige parlamentet, som ble oppløst i mars etter en strid mellom regjeringen og parlamentet.

Islamisk Forfatningsmessige Bevegelse, som er Det Muslimske Brorskapets politiske fløy, ble derimot halvert til kun tre mandater.

Antallet av parlamentsmedlemmer fra det shiamuslimske mindretallet økte fra en til fem. Shiamuslimene utgjør en tredjedel av den innfødte befolkningen på litt over en million i Kuwait. Da alle nyvalgte shiamuslimske parlamentarikere er islamister, mener analytikere at det er en risiko for økte etniske spenninger.

Både liberale og konservative nasjonalister opplevde en mindre tilbakegang.

Kuwait er et velstående oljeland, som sitter på 10 prosent av verdens oljereserver. Golflandet har bygget seg opp en formue 250 milliarder dollar (over 1200 milliarder kroner) takket være høye oljepriser.