Økonomi

Bruker kvinner som kokainsmuglere

En mann med opprinnelse i Bolivia, bosatt i Oslo, skal være oppdragsgiver for en utstrakt kokainsmugling fra Bolivia til Norge. Han smugler ikke selv, men benytter seg av kvinner. Lovnaden er 30-40 000 kroner for hver kokaintur.

Etter at tre unge kvinner, den ene med sin 2-årige datter, er blitt fengslet i Bolivia mistenkt for forsøk på kokainsmugling, er spørsmålet om de er blitt lurt. Ifølge Dagbladet skal det ha gått flere partier kokain mellom Bolivia og Oslo de siste åra, der kvinner brukes som kurerer. En mann bosatt i Oslo, med opprinnelse fra Bolivia, skal være den som organiserer det hele. Trafikken skal være ukjent for politiet.

– At en bakmann sender kvinner er ikke en metode vi er kjent med. De siste åra har de fleste som har blitt stoppet med kokain vært østeuropeere som skjuler stoffet i kroppens hulrom, sier politioverbetjent John Roger Lund til Dagbladet.

Dagbladet skriver at Bolivia er verdens nest største produsent av kokain, etter Colombia. President Evo Morales har derimot gjort kokain halvlegalt, da ved at det er lov å dyrke kokainblader til tradisjonell bruk – som til tygging og til bruk i te. Produksjon av råkokain er imidlertid fortsatt forbudt. Ett kilo råkokain skal koste under 5 000 kroner, hvis den kjøpes direkte fra produsenten i Bolivia. I Norge har den samme kiloen en gatepris på 800 000 til en million kroner. I fjor ble det satt ny rekord for beslag av kokain i Norge, da politi og tollmyndigheter kom over i underkant av 100 kilo av stoffet.