Terrorisme og ekstremisme

Alvorlige sikkerhetsbrister på Heathrow

Ved en tilfeldighet ble det avdekket at en afghansk flykaprer, som har truet seg til opphold i Storbritannia, jobbet på Heathrow flyplass. Det viste seg også at mannen hadde brutt betingelse for sin kausjonsløslatelse, da han er anklaget for å ha banket opp sin tidligere husvert.

Nazamuddin Mohammidy (34) var en av ni menn som i 2000 kapret et fly av typen Boeing 727 i Afghanistan og fløy det til Stansted flyplass i Essex. På flyplassen holdt kaprerne 160 gisler i flyet, og truet med å drepe dem hvis de ikke fikk garantert asyl. Etter fire dager ble kaprerne pågrepet og fengslet, men senere ble alle ni løslatt og fikk fortsette å bo i Storbritannia.

Derfor var forbauselsens stor da det ble avdekket at Nazamuddin Mohammidy jobbet på Heathrow flyplass som vaskehjelp, skriver Daily Mail. Her har han hatt tilgang til avgrensede områder på flyplassen.

Forholdet ble avslørt da politiet stoppet en mann utenfor terminal 5 på flyplassen i desember i fjor. Politiet trodde mannen kjørte piratdrosje og han ble bedt om å identifisere seg.

Mannen sa at han jobbet på flyplassen som vaskehjelp og hadde adgangskort fra British Airways. Da politiet gikk for å sjekke identiteten til mannen, fikk de hakeslepp.

Mohammidy hadde ikke adgang til flyene på Heathrow, men kunne komme seg inn på avgrensede områder fordi han jobbet for en underleverandør av British Airways.

Britiske myndigheter får nå flengende kritikk for sine sikkerhetsrutiner.

– Det er tydelig at regjeringen ikke har grep om sikkerheten på flyplassene. Dette individet burde ikke ha tilgang til sikrede områder på våre flyplasser, og det alle andre ansatte må umiddelbart sikkerhetssjekkes, sier toryenes talsmann for innenriksspørsmål, David Davis.

Etter at politiet stoppet Mohammidy, fant de også ut at han hadde brutt betingelse for sin kausjonsløslatelse.

34-åringen er anklaget for å ha banket opp sin tidligere husvert, men var løslatt mot kausjon.

På grunn av dette ble Mohammidy satt i arresten, men han er nå ute på frifot – etter at en dommer igjen løslat ham mot kausjon. Spørsmålet er kanskje hvor han dukker opp nå?