Ytringsfrihet

Ytringsfriheten gikk foran

NRK reportasje om en mann som kjøpte narkotika på den såkalte Plata i Oslo endte i Høyesterett. Mannen mente bildene av han krenket privatlivets fred fordi han og stedatteren var lett kjennelig. Men Høyesterett mener ytringsfriheten går foran.

Mannen var sammen med sin stedatter (5) da han ble filmet mens han kjøpte narkotika i nærheten av sentralbanestasjonen i Oslo. De ble videofilmet bakfra av et overvåkingskamera. Senere tillot Oslos politimester Anstein Gjengedal at videoen ble overlevert til NRK. Filmen, som gikk i programmet RedaksjonEn, ble sladdet. Mannen mente at NRK krenket hans privatliv ved å vise filmopptak av ham og stedatteren, da flere skal ha kjent igjen stedatteren på klærne hun hadde på seg.

Nå har Høyesterett lagt mer vekt på ytringsfriheten enn på hensynet til privatlivets fred. Retten sier blant annet at var vanskelig å identifisere mannen på grunnlag av bildene NRK viste, og NRK ble frifunnet, melder NRK.no.

Men en tegning av en mann som ingen har sett – det skal ikke kunne begrunnes i ytringsfrihetens navn?