Islam

Vestlige leker bryter ned islamsk kultur

Irans riksadvokat etterlyser restriksjoner for import av vestlige leker. Han mener disse lekene har en destruktiv effekt på landets barn og unge. Riksadvokaten ønsker å beskytte det han kaller Irans islamske kultur og revolusjonære verdier. Spesielt utsatt er den ”lettkledde” Barbie-dokken, men hun er i selebert selskap med Batman, Spiderman og Harry Potter.

Den iranske riksadvokten Ghorban Ali Dori Najafabadi sier at leker som Barbie, Batman og Harry Potter har negative sosiale konsekvenser. Han ønsker seg strengere restriksjoner på import av vestlige leker, melder BBC. Vestlig kultur skal ha økt sin popularitet betydelig i Iran, noe som har fått Najafabadi til å utrykke sin bekymring i et brev til den iranske visepresidenten, Parviz Davoudi. Brevet skal være sitert i en rekke aviser. Ifølge en kopi av brevet som Associated Press har fått tak i, skriver Najafabadi:

Personligheter som Barbie, Batman, Spiderman og Harry Potter, på lik linje med uregulert import av ulovlige PC-spill og filmer, er alle faretegn for kulturelle tjenestemenn.

Den uregulerte importen av slike leker, som uheldigvis kommer inn i landet gjennom uoffisielle kilder og smugling, er kulturelt destruktivt og en sosial trussel.

Vi trenger å finne erstatninger for å avverge dette angrepet, som retter seg mot barn og unge mennesker, som ennå ikke har utviklet sin personlighet.

Iran skal være den tredje største importøren av leker i verden, samtidig som mye blir smuglet inn til landet. Og det er ikke første gangen at Barbie-dokken forsøkes landsforvist, ikke minst på grunn av hennes usømmelige bekledning. Det forventes at Barbie, på lik linje med kvinnene i landet, dekker seg til på en slik måte at deres kroppslinjer ikke synes. Iran har derfor tidligere prøvd å erstatte både Barbie og hennes følgesvenn Ken, da både ved å endre kroppsformene og erstatte Barbies glamorøse garderobe med hijab og andre tekkelige klær. De fikk også muslimske navn, Sara og Dara, men resultatet uteble: Originalene er fortsatt de mest populære, til presteskapets store forargelse.